5a, Bilder av stjärnhimlen – Mot nya höjder

Nu har vi under en och en halv månads tid försök utföra utmaningen att rita av stjärnhimlen två dagar i rad. Vädret har inte alls varit på vår sida och uppdraget har varit i stort sett helt omöjligt för eleverna att genomföra, så idag gav vi upp och tittade på stjärnhimlen digitalt istället. Vi gick in på  stellarium.org

Där knappade vi in vår postion samt gårdagens datum och valde klockslaget 17.00. Då kunde vi se månens position och stjärnbilderna i närheten av månen. Vi tittade markerade månens position i förhållande till siluetten  skog och byggnader på marken. Därefter ändrade vi inställningen till dagens datum och samma tid och fick då fram hur stjärnhimlen kommer att se ut kl 17.00 i kväll.  Sedan studerade vi samma plats på himlen och kunde se att månen förflyttat sig till en helt ny position, medan stjärnorna var kvar på i stort sett samma ställe.

Varför blir det så här? Jorden snurrar ett varv runt sin egen axel på ett dygn och vi tittar mot samma ställe på rymden. Det gör att stjärnorna ser ut att vara kvar på samma ställe, men månen har flyttat sig, vilket beror på att den surrar kring jorden. Ett helt varv runt jorden tar ca 27 dygn. På ett dygn har den alltså hunnit förflytta sig 1/27 av hela varvet i förhållande till stjärnorna.

Det här inlägget postades i Klass 5a, Mot nya höjder!, NO. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *