5a, Rostplaneten – Mot nya höjder

Mars kallas också för  “Den röda planeten”, eftersom dess yta har en rödaktig ton. Det beror på att den innehåller mycket  hematit, som är ett mineral med stor andel järn i kemiska föreningar framförallt med syre. Dessa föreningar har ofta en röd eller brunaktig färg. I Sverige kan man hitta hematit i t ex Bergslagen, och då kallas den oftast för blodstensmalm. Det finns även andra järnmineral, t ex magnetit och sjömalm. Det är enkelt att själv tillverka rött mineral, i form av rost, genom att låta järn reagera med syre.

För att järn ska rosta behövs vatten och syre. Vi tar en bit stålull och lägger i en glasburk tillsammans med lite vatten. Stålullen är fluffig och har därmed god kontakt med syret i luften. Den rostar därför väldigt snabbt i kontakt med vatten. Redan efter ett par timmar kunde vi upptäck att det börjat bildas rost.

Om man vill förhindra järn att rosta kan man täcka metallen med något som gör att den inte kommer i kontakt med syret. Spikar och plåtar täcks ofta med ett lager av metallen zink. Det kallas galvanisering. Vi provar att täcka en bit stålull med olja och lägger den sedan i en burk med vatten, för att se om det blir någon skillnad.

Eftersom Mars har sin rödaktiga färg måste det tidigare ha förekommit vatten överallt, annars borde allt järn på planeten varit bundet i andra föreningar som har mörkare färg, precis som på jorden. Numera finns vatten endast i form av is vid Mars poler.

Det här inlägget postades i Klass 5a, Mot nya höjder!, NO. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *