Idag fick vi vår belöning från projektet Mot nya höjder genom ett mycket intressant och roligt besök av Bengt Magnusson som är professor inom byggteknik. Han berättade för oss om vad man kan bygga, vad man kan jobba med inom byggbranschen, vad man använder för olika material osv. Barnen var mycket intresserade och lyssnade aktivt och ställde många frågor. De frågade allt från vad cement är? Hur många år tog det att bygga Golden Gate bron? Hur kan det finnas berg på havsbotten? Varför finns det så många rör i taket i omklädningsrummet i Diö ishall? Måste alla köra elbilar om tre år?
Bengt berättade bl.a. att man kan bygga hus, lagerbyggnader, vägar, speciella byggnad som t.ex. Eiffeltornet, tunnlar, broar, kanaler och slussar. Olika material man kan bygga i är trä, betong (cement som blandas med ballast och vatten och då sker det en kemisk reaktion så det blir hårt), tegel (görs av lera) och stål (järn som är behandlat så det blir starkare).
Det finns många olika yrken som alla är lika viktiga när man bygger något och det kan vara målare, murare, maskinförare, tunnelborrmaskinoperatör, betongarbetare, snickare, drönarpilot, mätteknik, kranförare, arbetsledare och projekteringsledare.
Vi lärde oss också att projektering betyder att förbereda för att bygga. Den första kända ritningen är från 2130 f.Kr och hittades på en stentavla i Mesopotamien och visade en bild på ett tempel som skulle byggas.
När något ska byggas tar man stor hänsyn till hållbarhet så att det blir energi- och koldioxidsnålt.
Avslutningsvis berättade Bengt att alla som är nyfikna kan bli forskare. Det viktigaste är att man har ett intresse och vill veta mer om det området.
Vi fick också ett diplom och en soldriven ledlampa som present.