”Vad är detta?”, frågar Bengt Magnusson och visar en bild på en ljus, långsmal byggnad. En rad händer åker upp i luften. Stationen i Älmhult, blir det initierade svaret. ”Hur gammal är stationen då?” Det gissas på 40 år och 50 år, men det rätta svaret är 140 år. En flicka sträcker energiskt upp sin hand och klarlägger: ”Fast dom har renoverat den!”
Därmed är lektionen igång och ingen behöver tveka över om man får ställa frågor. För det får man. Gärna. Och det gör eleverna i klass 4c på Klöxhultsskolan i Älmhult. Flitigt. För de är nyfikna, och det är just vad Bengt Magnussons besök går ut på – att väcka deras intresse för naturvetenskap och teknik.
Han pratar om olika typer av byggnader: slott, kanaler, eiffeltorn … Om vilka yrken som behövs när man ska projektera och bygga någonting. Om byggmaterial som trä, betong, tegel och stål. Och 4c låter sig inte luras – man kan tycka att alla IKEA-varuhus ser likadana ut nuförtiden, men de ser direkt att IKEA-varuhuset han visar på bild inte är det i Älmhult.
30 forskare medverkade på Science outreach-dagen.
Bengt Magnusson är forskare inom ämnet byggteknik. Han är en av ett 30-tal forskare från Linnéuniversitetet som är ute och möter 1 200 elever i årskurs 4-8 i 23 skolor runt om i Kronobergs län, under rubriken Science outreach – att nå ut med forskning. Besöken är en belöning för goda insatser av dessa klasser inom Maker tour – Mot nya höjder, en gemensam satsning av Region Kronoberg, Linnéuniversitetet, Länsstyrelsen Kronoberg och Tekniska museet för att öka elevers (och lärares) intresse för naturvetenskap, teknik och matematik