Spänningen stiger!

Hur bygger man upp spänning i en text? Hur gör en författare?

Efter att 5c läst ut Kensukes rike av Michael Morpurgo närstuderade vi ett avsnitt i boken där huvudpersonen blir attackerad av jättelika maneter. Hur har författaren beskrivit händelsen? Vilken sorts ord används och hur? Är meningarna långa eller korta? Vilka andra spänningsskapande grepp används?

Vi bestämde oss för att träna på att skriva spännande texter och började med att försöka imitera texten, men byta ut situationen. Huvudpersonen skulle befinna sig i skogen och bli jagad av en älg. Vi började gemensamt i klassen och sedan fick eleverna i par eller smågrupper arbeta vidare med texten. Det blev en toppenlektion! Eleverna var ivriga, väldigt fokuserade och pennorna raspade för fullt i klassrummet. Ingen ville sluta när det var dags att plocka ihop. Många ville visa sina texter eller själva läsa upp dem för mig och sina klasskompisar och de var mycket stolta över vad de hade åstadkommit. Här nedan kan ni se några exempel på hur texterna blev:

Det här inlägget postades i Läsåret 2015/18, Svenska. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.