5a, Info 20161111

Hej!

 

Nu är vi igång igen efter ett välbehövligt höstlov och nu har även utvecklingssamtalen kommit igång. Det är så trevligt, givande och intressant att få träffa er alla och tillsammans få utbyta tankar och idéer.

Spänningen var påtaglig i onsdags förmiddagen – det var dags för uttagningen till Vi i femman. Efter lite ljudstrul så fungerade allt i stort sett kanon. Några upplevde att frågorna var mycket enkla, medan andra tyckte att frågorna var knepiga. Sant är dock att alla gjorde sitt bästa och var mycket duktiga. Nu är allt postat och vi får återgå till vardagen igen. De klasser som kommer att tävla, kommer att meddelas via radion i mitten av december.

På eftermiddagen fick klassen följa med Linda R till NO/bild-salen för att genomföra skolbarometern. Från och med läsåret 2015-2016 genomförs kvalitetsundersökningen Skolbarometern på samtliga skolor i Älmhults kommun. Denna undersökning ska ge kommunens politiker och tjänstemän ett underlag om hur kommunens skolor arbetar för att nå visionen om att bli Sveriges bästa skola.

 

På so:n börjar nu arbetet om Norden bli färdigt. Tillsammans med eleverna så gick vi igenom vilka delar (historia, religion och samhällskunskap) inom so vi har kvar att jobba med. Dessutom tittade vi på vad som är tanke på att vi ska jobba med inom dessa ämnen. Eleverna fick komma med förslag och även argumentera om varför man valde den ena eller den andra delen. Till sist avslutade vi med att de fick rösta. Klassens val blev samhällskunskap.

 

Även inom matematiken kommer vi att byta kapitel. Vi lämnar nu decimaltal och går över till Vikt och volym. Vid första genomgången så uppmärksammade vi att där finns många likheter mellan volym och längd. Vi tränade även på att uppskatta hur mycket vätska ett glas rymmer och vilken är rätt enhet. Rymmer glaset 250 cl eller 250 ml? Efter mycket tankar och funderingar kom vi fram till att en burkläsk innehåller 33 cl, så 250 cl måste vara detsamma som 2,5 l.
Till nästa vecka blir det ingen matematikläxa, men uppmuntra gärna ert barn till att baka något gott till fikan. Att baka eller laga mat är bra hjälp för att träna på både vikt och volym. Målen finns under fliken Måldokument 5a.

 

Argumenterande texter är också avslutade och nu börjar vi med berättande texter. Vi kommer att titta närmare på vad som kännetecknar en deckare och hur dessa skrivs. Målen finns under fliken Måldokument 5a.

 

Barnen kommer att träna mycket på att skriva engelska den närmaste tiden för att träna in fraser och stavning. Lite info om engelskaläxan till nästa vecka:

Eleverna har fått välja mellan två olika läxor, ”The fighting spiders of Japan” eller ”A sandwich”. De läser texten och svarar på frågorna och ska även träna på att skriva meningar från texten som de valt.

De som valt ”A sandwich” tränar på att skriva hela texten, så att de kan skriva meningarna korrekt när jag läser dem högt på engelska. De får gärna träna på att läsa texten högt också.

De som valt ”The fighting spiders of Japan” tränar på att skriva de fem meningarna som bildas när de svarar på frågorna om texten (de kommer att få meningarna översatta till svenska på ett papper och skall då kunna skriva dem på engelska korrekt stavade) De ska också skriva ett argument för och ett emot ”spider fighting” på baksidan av pappret (uppgiften som står längst ner under ”Ask yourself”)

Nästa tisdag kommer Mårten Skagert (It-utbildare med lång erfarenhet av It-utveckling) till klassen för att prata om Internet och sociala medier.  Han kommer även att hålla en föreläsning för föräldrar i Haganäs aula på onsdag kväll kl 18.00- ca 19.30. Se mer info på första sidan här på bloggen.

På onsdag är det dags för författarbesök av Petrus Dahlin. Dahlin är en författare som skriver böcker för barn och ungdomar och flera av böckerna är inom spänningsgenren. Besöket är en del i olika läsfrämjande åtgärder som skolbiblioteken i Älmhults kommun anordnar varje år.

Tiden går fort och snart är det dags för Lucia och det är barnen i åk 5 som står för uppträdet. De kommer att ha två föreställningar, en för F-2 kl 8.30 och en för 4-6 kl 9.40. Musikläraren vill att alla flickor ska vara tärnor och alla pojkar stjärngossar. Mer information och inbjudan kommer.

Vecka 46
Måndag  Idrott
Tisdag    Fritidsprat m Fredrik och KIF. Mårten Skagert föreläser om internet och
sociala medier.
No: läsa s. 43, kunna begrepp vaccinering och svara på frågorna 6-7.

Onsdag  Besök av Petrus Dahlin
Förhör Island, läsa i boken, arbetsblad och lathund.
Föräldrar inbjuds till Haganäs för att lyssna till Mårten Skagert
http://kloxhult46.vibloggar.nu/2016/11/08/inbjudan-till-foraldramote-kring-barn-unga-foraldrar-och-internet/http://

Torsdag  Fritidsråd
Eng: text och frågor (se mer info ovanför)
Sv: Läsa 40-50 s
Fredag

 

Planerade aktiviteter

13/12 Luciatåg

 

 

Det här inlägget postades i Läsåret 2015/18. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *