Info 5b 2017-04-02

Vilka fantastiska barn vi har i 5b! Först blev jag ordentligt uppvaktad på min födelsedag och sedan i fredags storstädade de klassrummet, satte ihop flyttkartonger och hjälpte mig packa så det stod härliga till. Allt med anledning av att skolan ska byggas om och till med start i nästa vecka.  Tänk att det är så roligt att hjälpa till att man hellre stannar kvar på skolan än att gå hem och fira helg!

Download (DOCX, 47KB)

I fredags var det stora inlämningsdagen för barnens självständiga arbete om Stormaktstiden och jag har nu många spännande texter att läsa och bedöma. Nästa vecka börjar vi så smått fördjupa oss i judendomen, men först tar vi en liten snabbrepetition om kristendomen.

I svenska jobbar vi vidare med faktatexter. Vi tränar på att läsa förklarande faktatexter genom att först översiktsläsa (läsa rubriker, titta på bilder och bildtexter, faktarutor och inledningar) för att skaffa oss en förförståelse innan vi läser själva innehållet i texten. Sedan försöker vi sammanfatta innehållet med hjälp av nyckelord och en så kallad förklaringskedja.

Jag läser även högt för klassen ur boken Bröderna Lejonhjärta som några av er kanske själva har läst en gång i tiden. Sedan diskuterar vi person- och miljöbeskrivningar, hur själva berättelsen är uppbyggd, vad olika lite äldre ord betyder och hur ord stavas. De miljöbeskrivningar barnen skrev hemma som läxa var fantastiska att både höra och läsa. Det märks tydligt att de både tagit uppgiften på allvar och utvecklat sitt skrivande rejält.

På engelsklektionerna har klassen bland annat läst en lite förkortad version av “Tom Sawyer” men vi har även börjat titta på en engelsk serie som heter “Desperados” som blivit väldigt populär. Till nästa vecka får eleverna gärna göra sin läxa praktiskt om de vill (och får för er såklart). Nästa vecka ska de nämligen läsa/lyssna på kap 19 hemma och texten handlar om hur man gör en “Sticky chocolate cake”….

På måndag kommer barnen att få hem en inbjudan till vernissage den 25/4.

Download (PDF, 182KB)

Läxor mm till vecka 14
Måndag 3/4
Tisdag 4/4
Onsdag 5/4
Torsdag 6/4
Fredag 7/4 :  Läs/lyssna på kap 19 i engelskaboken

Vecka 15 har eleverna påsklov. Observera att det är studiedag tisdagen efter påsk.

Andra planerade aktiviteter:
18/4    Studiedag
24/4   Konsert för åk 5 i Haganäs aula
25/4   Vernissage åk 4-6 för alla intresserade kl 14-16
3/5     Första hjälpen-dag åk 5 (OBS! Ändrat datum)
11/5    Friluftsdag åk 4-6
13/6   Kommunmästerskap i friidrott åk 4-6

Det här inlägget postades i Läsåret 2015/18. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.