Utflykt till Markaryd med klass 4a

Idag begav sig klass 4a ut på lite äventyr. Bussen hämtade oss på skolan och tog oss till Nobelutställningen i Markaryd. Eftersom vi var framme i god tid hann vi med en liten fika innan vårt program startade och det var dags att dela upp klassen i två grupper. En grupp började med att besöka Nobelutställningen och den andra gruppen begav sig iväg till ett studiebesök på företaget Gerdmans.

På Nobelutställningen fick alla ta sig vita labbrockar och skyddsglasögon. Vi såg ut som riktiga vetenskapsmän! Därefter fick vi en namnbricka med namnet på varsin Nobelprisvinnare. Besöket fortsatte med lite information och diskussion kring Alfred Nobel. Vem var han? Varför delar vi ut Nobelpris? När infaller Nobeldagen? Vilka kategorier finns? Varför just dessa?

Detta bildspel kräver JavaScript.

Sedan fortsatte vi in i nästa del av utställningen, där eleverna delades upp i fyra smågrupper. Nu fick de experimentera själva. Vi undersökte kromatografi, en separationsmetod för att skilja olika molekyler från varandra. Först fick vi lära oss hur metoden fungerar genom att genomföra en undersökning, därefter fick vi i uppgift att lösa ett problem. Vilket av breven från Alfred Nobel var äkta och vilket var fejkat?

Detta bildspel kräver JavaScript.

Grupperna fick även läsa om och söka lite mer information kring några upptäckter som belönats med Nobelpris samt undersöka ljuset från en UV-lampa.

Vårt besök på utställningen avslutades med en kreativ uppgift där vi fick använda oss av ett batteri, några lysdioder, fiberoptik samt olika pysselsaker. Det blev många roliga skapelser!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Lunchen intogs på olika ställen. Den ena gruppen stannade på Nobelutställningen och åt sin lunch där, medan den andra gruppen fick äta i fritidsgårdens lokaler.

På Gerdmans samlades eleverna i ett av konferensrummen för lite information kring företaget. Därefter fick vi en rundvandring i de olika delarna av företaget, både kontorsdelarna och lagret. Roligast och mest spännande var nog att få testa sittbollarna, kontorsstolarna och titta på truckarna när de körde runt på lagret.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det blev en riktigt härlig dag tillsammans!

Det här inlägget postades i Klass 4a, Mot nya höjder!. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *