Mot nya höjder – Lift off!

Eleverna i klass 4a har jobbat i par och tillsammans tillverkat en rymdraket. Raketerna byggdes genom att ett papper rullades runt ett rör och tejpades ihop. Därefter tillverkades en noskon som limades fast i toppen samt vingar som fästes på sidorna.

Det var nu dags att prova raketernas flygförmåga! Vår uppskjutningsanordning bestod av en ett plaströr som fästes på en cykelslang och därefter monterades ihop med en PET-flaska. Raketerna skulle sedan träs över plaströret. När luften i PET-flaskan pressades ihop flög raketerna mot rymden!

Vi filmade uppskjutningarna i slowmotion med hjälp av en iPad. Tryck på länken nedan för att se några videos med exempel på hur det gick.

Lift off!

Vi försökte även ta reda på vilken vinkel som var den optimala föra att raketerna skulle komma så långt som möjligt. Det visade sig vara svårt eftersom det var så mycket annat som påverkade resultatet. När vi kom in i klassrummet efteråt reflekterade vi tillsammans över vilka faktorer som kunde påverka att resultatet blev så olika. Vi kom fram till att det kunde bero på flera saker förutom vinkeln:

designen på raketen
vindmotstånd
flaskans storlek och form (den blev ihopknycklad efter några uppskjutningar)
slangen (om den låg rak eller veckad och om den hade tejpats ordentligt)
hur hårt flaskan pressades ihop

Det här inlägget postades i Klass 4a, Mot nya höjder!, NO. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *