4c Mot nya höjder – Life in space

Nu har vi tagit oss från jorden ut i rymden och det är en spännande resa vi är på! För att få en större förståelse för hur livet ombord på en rymdstation kan vara har vi tittat på några filmer om hur det går till när man äter, hur man tvättar håret, hur man motionerar och hur jorden ser ut uppifrån rymdstationen ISS.

Därefter pratade vi om vad gravitation är och vad det är som gör att astronauterna är tyngdlösa trots att gravitationen ombord på ISS är ungefär lika stor som på jorden.  Vi gjorde ett experiment som skulle visa gravitationen hos ett föremål som faller fritt genom att borra hål i en pet-flaska med vatten i och släppa den uppifrån klätterställningen på skolgården och kolla vad som händer med vattnet. Till de flesta elevers besvikelse hände ingenting utan att flaskan föll, men det var precis det som var meningen. När flaskan  är i luften är den och vattnet i fritt fall, de är tyngdlösa, och faller med samma fart vilket gör att vattnet inte rinner ut genom hålen.

Vi testade också hur det är att dricka med hjälp av sugrör samtidigt som man står på huvudet. Här blev eleverna återigen förvånade för det gick riktigt bra. Orsak till detta är att vi har programmerade muskler som gör att det inte behövs någon gravitation för att vätska ska rinna ner i magen. Hade vi inte haft denna förmåga hade vi inte kunnat klara sig ute i rymden.

Slutligen gjorde vi ett enkelt experiment för att visa att vatten lämnar kroppen även när vi inte svettas. Vi trädde en plastpåse över handen och höll det helt tätt i fem minuter och då upplevde försökspersonerna att handen i påsen var klibbig. Det är helt normalt eftersom huden normalt avdunstar en halv till en liter vätska per dygn. Den fukt som huden avger på astronauterna ombord på rymdstationen ISS tas omhand och återvinns genom kondensation i fläktsystemet.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.