Geodetisk kupol – Make space

En rymdfarkost har inte mycket utrymme för den sorts aktiviteter som man måste utföra
vid en längre vistelse på en främmande planet. Astronauterna måste kunna montera
en byggnad för vardagliga sysslor. Den lättaste och starkaste konstruktionen är ett nät av trianglar av rör som monteras till ett halvklot, en så kallad geodetisk kupol.

Vi gav oss i kast med att bygga tre olika kupoler med 11 elever i varje arbetsgrupp. Varje elev hade en specifik uppgift och alla i kedjan var lika viktiga så samarbete var a och o. Hela kupolen byggdes med hjälp av tidningspapper och tejp. Det gick åt mycket tidningspapper, 130 tidningsark per kupol.

Teamledaren ledde arbetet och såg till att alla hade rätt material osv. Kvalitetsansvariga klippte alla rullar i rätt längder och såg till att trianglarna byggdes i rätt ordning.  Pinnrullarna rullade tidningspapper och Tejparna tejpade ihop dem. Montörerna tejpade ihop trianglar av rullarna och tejpade ihop trianglarna med varandra.

Vilket lagarbete det var och ju varmare i kläderna Pinnrullarna blev, med desto större hastighet byggdes kupolen ihop. Innan dagen var slut hade vi två halvfärdiga kupoler och en som blev helt klar. Vi testade hur många som kunde sitta i kupolen utan att den tog skada och vi kom upp i 12 elever. Ett strålande arbete var slutfört och det var många både varma, trötta och stolta elever som kröp ut ur kupolen!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.