Mot nya höjder – moonwalk

Idag  antog vi ytterligare en utmaning från “Mot nya höjder”. Utmaningen startades genom att vi satte oss in i följande scenario:

Vi har rest till månen för att besöka vår rymdbas, men oturligt nog kraschar vi 15o km från vårt mål och endast en del av vår utrustning klarar sig. Vi blir tvungna att ta oss till månbasen till fots i okänd terräng. Det kommer att ta 3-4 dagar om vi har inte har för tung packning. Vilken utrustning är viktigast att ta med?

Vi hade en lista på 16 olika saker som vi skulle försöka rangordna. Eleverna fick fundera själva en stund och när alla fått tid att tänka gällde det att prata ihop sig med sin axelkompis och enas om ett gemensamt beslut. Har vi tänkt likadant? Hur tänkte du? Här gällde det att diskutera och argumentera för sin åsikt men även att kunna kompromissa. Det uppstod också en del undringar på vägen. Funkar en mobiltelefon i rymden? Hur fungerar en kompass? Kan man höra ljudet från en signalraket?

När man enats skulle resultatet skrivas in på datorn som sammanställde klassens resultat på en gemensam sida. Det man tycke var viktigast fick 10 poäng, det näst viktigaste 9 poäng etc.  Resultatet syntes direkt whiteboardtavlan. Det var inte helt lätt att lägga in alla siffror på rätt ställe, så det uppstod lite förvirring ibland. Det här blev till slut klassens resultat (även om det nog blev något fel när det gäller tändstickorna som helt plötsligt hade hur många procent som helst trots att få tagit med det alternativet).
https://www.mentimeter.com/s/20eda0783359dc83ad4c50a600500800/9a81f2f8f3c6

Vi jämförde sedan vårt resultat med hur några ingenjörer från NASA rankat utrustningens nödvändighet. De flesta blev mest förvånade över nummer 2 på deras lista, en stjärnkarta, för det hade vi inte riktigt tänkt på.

Så här såg ingenjörernas ranking ut:

Det här inlägget postades i Mot nya höjder!. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.