Astrologi och astronomi

När vi jobbade med Mot nya höjder senast fördjupade vi oss i vad det är för skillnad på astrologi och astronomi. Astrologi är en lära och en slags metod som går ut på att förutsäga en människas framtid och ibland även personlighet, med hjälp av hur himlakropparna rör sig på himlavalvet. Astronomi är däremot en naturvetenskap som anses vara bland de äldsta i världen. Syftet är att lära sig om rymden, himlakroppar, universum och hur allt detta fungerar i samband med varandra och med vår egen planet.

Vi tittade också på kartor över stjärnhimlen och försökte hitta olika stjärnbilder. Det finns sammanlagt 88 st och vi i Sverige kan se cirka 60 av dem. Alla stjärnbilder har sitt ursprung i den grekiska mytologin.

iStock 478115025

Genom alla tider har människor navigerat med hjälp av solen, månen och stjärnorna. Ett sätt att veta var du har norr är att leta upp polstjärnan. Den står alltid i riktning rakt norr. Den är lite större och lyser lite starkare än de övriga stjärnorna. För att hitta polstjärnan är det bra att kunna Lilla Björn, där den ingår eller så kan Karlavagnen vara till hjälp. (Ta de två stjärnorna i framkanten på vagnen och följ denna linje ungefär 4-5 gånger dess längd så hittar du polstjärnan). Det kan vara bra att veta är att det bara gäller på norra halvklotet, så testa det inte på semestern på södra

Bildresultat för polstjärnan

Vi pratade också om horoskop och eleverna fick ta reda på vilket stjärntecken de är födda i och vad stjärntecknet säger om vilka egenskaper man har. Det ledde till många utrop “att precis så är jag” eller “det stämmer inte alls”!

 

Det här inlägget postades i Mot nya höjder!. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *