5c, veckobrev 20191122

Idag har vi haft test i samhällskunskap och för första gången skrevs provet digitalt i ett program som heter Exam.  Exam är en digital provplattform och det är också i den som texterna i nationella proven i svenska och engelska kommer att skrivas, så det är bra att bli riktigt bekant med programmet redan nu. Det var lite svårt till en början, men både jag och eleverna lärde oss efter hand.

I onsdags var vi och lyssnade på musikföreställningen En samisk saga i Folkets Hus. Det var roligt att lyssna på jojkar, spel på rentrumma, renbjällror och såg. Det passade extra bra nu när vi precis lärt oss om Sapmi på geografilektionerna.

Luciaträningen är i full gång och när det gäller luciatåget är nu rollerna fördelade och det ser ut enligt följande:
Lucia: Maja A
Tärnor: Agnes, Raghad. Meja, Thea, Alma, Tova, Zelma, Aleah, Maja N, Amanda
Stjärngossar: Milo, Hugo, Mojje, Svante T, Wille, Matei, Vilhelm, Kimi, Svante W, Alexander, Isac, Vicente
Tomtar: Tom, Irma, Theo, Maja B, Eyvind
Om någon elev har svårt att ordna lucialinnen mm finns det möjlighet för några elever att låna på skolan. Det finns även några stycken stjärngossestrutar och stjärnor. Meddela oss i god tid om ni önskar låna skolans material. Tänk på att träna lite extra på texterna hemma så att de verkligen sitter ordentligt. Här finns en låtlista med sångerna:

Lucialåtar att träna på

Nästa vecka är det dags för matteprov igen. Det gäller den första delen av geometriområdet som omfattar begreppen de hade i läxa för någon vecka sedan (skärningspunkt, parallella linjer, vinkelräta linjer, fyrhörning, parallellogram, rektangel, kvadrat, rätvinklig triangel, spetsvinklig triangel, trubbvinklig triangel, symmetrilinje, hörn, sida, vinkel). De ska även kunna räkna ut omkretsen samt arean av en rektangel, kunna läsa av och sätt ut punkter i ett koordinatsystem samt spegla en punkt eller ett objekt mot en linje. Vi kommer fortsätta arbeta med geometri ett tag till, men går nu över till det geometriavsnitt som finns i 5a-boken.

Eftersom vi inte haft vädrets makter med oss har det inte varit lätt att rita av stjärnhimlen. Denna uppgift flyttas därför fram igen.

En lektion i veckan lägger vi fokus på svensk grammatik och vi har börjat med stavning. Först ut var ng-ljudet och två lektioner har vi jobbat med m-ljudet. I läxa till nästa vecka är det rättstavning som gäller. Eleverna har fått en skrivbok där de ska, med sin finaste handstil, skriva en mening om varje ord. Det är viktigt att meningarna innehåller stor bokstav, skiljetecken och att alla ord är rättstavade. Nästa onsdag kommer jag sedan att ha diktamen på de 14 orden samt läsa igenom skrivböckerna.

På bloggens förstasida hittar ni information om årets innebandydisco och som tidigare år är det någon/några föräldrar som får anmäla och ansvara för lag i klassen. Här hittar ni informationen:  Information innebandydisco

Skolan kommer under resterande läsår att renoveras med byte av armaturer, ventilation och golv. Dessutom kommer vissa klassrum att bli ommålade. Vårt klassrum är först ut när det gäller byte av el och armaturer. Det innebär att vi någon/några dagar nästa eller nästnästa vecka kommer att få ha våra lektioner i bildsalen. Det blir lite bökigt, men vi ser fram emot att få bättre och framför allt tystare belysning. Nytt golv och målning kommer att dröja till längre fram.

Läxor mm till vecka 48
Måndag 25/11

Idrott inomhus

Tisdag 26/11

Onsdag 27/11
No: Rita av stjärnhimlen två dagar i rad
Sv: M-ljudet, diktamen och meningar

Torsdag 28/11
Idrott inomhus
Ma: Prov geometri (det vi arbetat med i det uppkopierade häftet)
Eng: Chapter 10, läs och översätt

Fredag 22/11

Planerade aktiviteter:
4 december            Studiedag
13 december          Lucia
18 december         Julpyssel
19 december         Terminsavslutning kl 12.00

 

Det här inlägget postades i 5c veckobrev. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *