Miljötemadag åk 4-6

 

I måndags förmiddag hade eleverna i åk 4-6 en miljötemadag. Alla eleverna delades upp i 12 blandade grupper och fick besöka tre olika stationer.

Den ena stationen handlade om återvinning och SSAM, Södra Smålands Avfall & Miljö, höll i informationen. Eleverna fick träna sig på att sortera rätt och fick även veta hur det nya “Fyrfackssystemet” som ska införas i Älmhult kommer att fungera.

En annan station handlade om hållbar energi. Där fick eleverna tänka sig in i vad som skulle hända om det blev strömavbrott på skolan. Vad skulle vi fortfarande kunna göra i skolan, utan ström, och vad hade inte fungerat längre? Sedan tittade vi på en film om hur kraft kan produceras från olika energikällor. Eleverna fick bland annat lära sig hur ett kärnkraftverk och en solpanel fungerar.

Den tredje stationen handlade om konsumtion. Där pratade vi om vad vår konsumtion orsakar för klimatavtryck i världen. Hur mycket vatten går det egentligen åt för att producera en T-shirt av bomull? Vilken väg har tröjan färdats innan den kommer hem till dig? Hur mycket koldioxidutsläpp orsakar vår konsumtion i Sverige? Hur många jordklot skulle vi behöva om alla på jorden skulle leva som vi gör i Sverige?

Temadagen avslutades med en tipsrunda där man hade chans att visa vad man lärt sig.

Det här inlägget postades i 5a veckobrev, 5b veckobrev, 5c veckobrev, Klass 5a, Klass 5b, Klass 5c. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *