5a, veckobrev 200417

Vi äter nu vår lunch i klassrummet igen och fortsätter med det under de kommande veckorna. Matsedeln för lunchlådorna finns publicerad på första sidan här på bloggen, eftersom den mat som serveras i matlådorna inte alltid är den samma som i matsalen.

Den här veckan har vi fortsatt att arbeta mycket med faktatexter. Vi skriver en förklarande faktatext i svenska och en faktatext om två olika grundämnen under NO-lektionerna. Klassen har arbetat flitigt och flera elever börjar nu bli färdiga med sina texter. Då är det dags för nästa del i arbetet, nämligen att träna på muntligt framförande av innehållet i sin förklarande faktatext. För att förbereda det ska varje elev tillverka ”talkort” med stödord. De ska också fundera ut en intresseväckande inledning och en avslutning som gärna har en liten knorr. Sedan är det dags att börja träna. Uppmuntra gärna era barn att träna på framförandet några gånger hemma och gärna med er som publik. De ska träna på att fånga publiken med sin inledning, titta upp på dem som lyssnar, tala endast med hjälp av stödorden på talkorten, tala tydligt, lagom fort och variera rösten dvs framföra sitt innehåll så att det blir intressant att lyssna på samt få till en tydlig avslutning.

På matten jobbar vi med omvandling mellan olika längdenheter och viktenheter, vilket är ganska klurigt. Hur många meter är 0,65 km? Hur mycket är 330 mg i kg? Till vår hjälp använder vi en sk omvandlingslarv. De elever som inte hunnit räkna klart s. 130-131 denna veckan får ta hem och göra klart sidorna hemma.

Nästa vecka är det dags för eleverna att få språkvalsinformationen som blev inställd för några veckor sedan. På onsdag eftermiddag kommer språklärarna att gå runt i klasserna och presentera sina språk. Därefter har man ca en vecka på sig att fyll i valblanketten och lämna in den till mentor.

Jag påminner också igen om att idrotten från och med denna vecka kommer att vara utomhus. Det var några elever som hade glömt detta i onsdags, så de fick kanske jobba lite extra för att hålla sig varma den lektionen.


Läxor mm vecka 17

Måndag 20/4 Idrott ute
Tisdag 21/4  

 

Onsdag 22/4 Idrott ute
Språkvalsinformation em

 

Torsdag 23/4  

 

Fredag 24/4 Ma s. 130-131 (gör klart)

 

 

Planerade aktiviteter

22 april Språkvalsinformation em
8 maj Ma-prov kap 3 ”Mätning”
22 maj Lovdag
12 juni Skolavslutning

 

Det här inlägget postades i 5a veckobrev. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *