5b, Veckoinfo 2020-05-08

Ännu en vecka är nu avslutat och det var så härligt att vi varit dagar då alla har varit här. Nu hoppas vi att detta håller i sig fram till sommarlovet.
Under veckan avslutade vi kapitel 3 i matten. Det var ett omfattande matteprov, som ställde massa av knepiga frågor, men eleverna klarade detta galant. Så nu blir det glass! Under nästa kapitel kommer eleverna få arbeta med bland annat area, förstoring, förminskning, skala, likformighet och parallellogram. Tillsammans har vi gått igenom begreppen för detta avsnitt. Begreppen är läxa till onsdag 13/5. Eleverna har begreppen i sina mindre räknehäfte, men de kan även träna via studentlitteratur.

På elevens val, både denna och föregående vecka, har Maria gjort samarbetsövningar med klassen. Maria är student hos Madde. Vi ser nu fram emot vad som händer på elevens val nästa vecka.

Under våra lektioner i svenska har eleverna fått göra talkort och börja träna på sin redovisning. Både Simon och jag har lyssnat lite på dem och vi är mycket imponerade. Be dem gärna redovisa för er hemma. På fredag, 15/5 kommer de första få börja redovisa.

Efter våra förklarande faktatexter har vi på svenska har vi börjat jobba med ordklasserna. Första ordklassen vi arbetat med är substantiv. Vi har pratat om vad som kännetecknar ett substantiv, att de kan sorteras i två grupper; singular och plural. Varje grupp kan även delas i två grupper; obestämd och bestämd form. Det sista vi gick igenom var hur man ser att ett substantiv står i ägande form, även kallad genitiv.

Download (DOCX, 15KB)

Mycket nytt har vi påbörjat denna vecka. I so har vi lämnat historia, för att lära oss mer om religionerna hinduism och buddism. Vi har börjat jobba med hinduism och fått lära oss att det är en polyteistisk religion. Det betyder att religioner har flera gudar. I filmen, vi tittade på, fick vi lära oss att de har miljontals gudar. Dessutom fick vi veta att det är en av världens tre största religioner, med över en miljard anhängare (troende).

Under vecka 20 och 21 kommer vi att få äta i matsalen.

Skolavslutning blir fredagen den 12 juni och eleverna går i skolan kl. 8 – 11. Bussarna kommer att gå hem kl. 11.10. Denna dag serveras endast lunch till de elever som är inskrivna och kommer att vara på fritids. Under rådande omständigheter har det beslutats att den vanliga avslutningen i idrottshallen uteblir, istället kommer vi att vara tillsammans i klassen.

Läxor mm v. 20
Måndag 11/5                Idrott – ute
Tisdag 12/5
Onsdag 13/5                 Ma-begrepp kap 4
Läxhjälp 14.15
Torsdag 14/5                Läsläxa Fröken Europa
Eng; read, listen, translate ch 19 ”Yummi! Sticky Chocolate Cake”
Idrott – ute
Fredag 15/5

Planerade aktiviteter
22 maj                                            Lovdag
12 juni                                            Skolavslutning, 8 – 11

Det här inlägget postades i 5b veckobrev. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *