5c, Veckans info 2022-04-28

Igår hade vi trots regn, hagel och blåst en mycket trevlig dag i Råshult där vi provade på många olika saker man gjorde på 1700-talet. Som vanligt gjorde klassen mig stolt genom sitt uppförande samt intresse och delaktighet i de olika aktiviteterna. Ett längre inlägg om dagen kommer publiceras på bloggen tillsammans med 5a och 5b, men här kommer två korta filmer där Otto och Jackie i den första kärnar smör och i den andra går Otto ett visst antal varv runt ett träd bärandes på örter för att behålla en evig ungdom.

Vi fortsätter att jobba och lära oss en massa och denna vecka har vi avslutat flera områden som läsning av boken Fröken Europa, Europas natur-, klimat- och namngeografi i so samt mätning och proportionalitet i matten.

Sista lektionen vi jobbade med geografi tränade vi på att se orsaker och konsekvenser av olika beslut. Vi utgick från Aralsjön som mer eller mindre försvunnit sedan 60-talet när dåvarande Sovjetunionen beslutade att man skulle använda vattnet från två floder som hade sitt utlopp i Aralsjön till att istället bevattna öknen. Eleverna fick sedan gå vidare med att i grupp komma med tre förslag till åtgärder för att förbättra området runt Aralsjön samt vilka konsekvenser de olika förslagen kunde leda till. Uppgiften som var riktigt svår väckte elevernas intresse rejält och de diskuterade livligt vilka åtgärder som var bäst och slutligen fick de redovisa sina åtgärder och dess konsekvenser för klassen.

Idag har vi påbörjat nästa och terminens sista arbetsområde i so, stormaktstiden. Vi började med att gemensamt sammanfatta vad som hände under Vasatiden och eleverna kom ihåg så mycket att det fyllde hela tavlan.

I svenska är det från och med nu och ett antal veckor framåt fokus på förklarande faktatexter och vi börjar med att läsa och träna på att urskilja den förklarande faktatextens struktur och särdrag, sammanfatta huvuddragen i det lästa, urskilja de olika delarna i ett förlopp, urskilja tids-, förklarande- och ämnesspecifika ord samt ställa frågor till texten.

Vecka 18
Måndag 1/5
Lovdag

Tisdag 2/5
Idrott
 ute

Onsdag 3/5
Elevråd
Läxhjälp 14.00

Torsdag 4/5
Eng: glosor samt meningar (se nedan)
Idrott
ute

Fredag 5/5

 

Kommande aktiviteter mm
9/5                    Vetenskapshuset, Markaryd
19/5                  Lovdag
30/5                  Ikea museum
5/6                    Lovdag
8/6                    KM
16/6                  Skolavslutning

Det här inlägget postades i 6c Veckans info. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *