5a, Veckans info 230512

I torsdags stuvade vi om lite i schemat och gjorde experiment under halvklasslektionen, istället för att arbeta med svenska. Eleverna fick undersöka blandningar och lösningar. Den första undersökningen som genomfördes handlade om att blanda vatten, som färgades med karamellfärg, och olja i en flaska. Resultatet blev en tydlig blandning där oljan lade sig i ett skikt ovanpå vattnet. Som en extra utmaning fick sedan eleverna försöka tillverka en “båt” som skulle flyta i mitten, dvs flyta på vatten men sjunka genom oljan. Några olika alternativ testades, en del  sjönk till botten direkt medan andra flöt på oljan. Till slut lyckades några grupper lösa problemet och vi kunde konstatera att stearinljus och tavelkrita fungerade bra som båtar.

Därefter undersökte vi om olika ämnen löste sig i vatten och om ämnena löste sig snabbare i varmt eller kallt vatten. Denna undersökning hann vi inte riktig göra klart men flera grupper hann testa några olika alternativ som t ex salt, socker, mjöl och smör. Nästa vecka ska vi summera och reflektera över resultaten samt genomföra fler undersökningar.

Nästa vecka är kort vecka och eleverna har därför endast en matteläxa. De har fått fyra kopieringsunderlag och ska göra minst två av sidorna i häftet.

Hoppas ni får en härlig helg och kan passa på att njuta av det fina vädret!

Läxor mm till vecka 20

Måndag 15/5
Läxhjälp 14.00

Tisdag 16/5
Idrott

Onsdag 17/5
Ma – minst två av sidorna i häftet
Läxhjälp 14.00

Torsdag 18/5
Kristi Himmelfärdsdag – lediga

Fredag 19/5
Lediga

Kommande aktiviteter mm
24/5                  Vaccination, dos 2 HPV
31/5                  Vetenskapshuset, Markaryd
5/6                    Lovdag
8/6                    KM
16/6                  Skolavslutning

Det här inlägget postades i 6a Veckans info. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *