6a, Veckans info 231215

Tyvärr blev vårt besök på Vetenskapshuset i Markaryd inställt samma morgon som vi skulle åka, p g a sjukdom. Tråkigt, men vi får boka ett nytt besök nästa termin istället. Det fick bli fika i klassrummet och det var ju också mysigt.

I onsdags tittade vi på femmornas luciaframträdande, som var väldigt fint, och mindes hur det var förra året när det var vi själva som gick lucia. Även denna dag blev det fika i klassrummet i form pepparkakor, saft och clementin. Efter fikat hade vi vårt sista boksamtal kring “Ärret” av Petrus Dahlin. Vi satt i en stor ring och samtliga elever delade med sig av sina tankar kring boken på ett mycket bra sätt. Ännu en gång imponerades jag över elevernas reflektioner och deltagande i diskussionen. Alla lyssnade på varandra och bidrog till att utveckla och fördjupa innehållet.

I svenska har arbetar vi även vidare med den muntliga delen av argumenterande text. Vi har tittat på ett avsnitt av retorikmatchen, ett tv-program där elever tävlar i retorik genom att hålla olika tal, samt ett youtube-klipp där elever i 13årsåldern debatterade kring allmän värnplikt. Därefter fick eleverna komma med egna förslag på passande debattämnen. Vi fick ihop en lång lista! Efter röstning bestämde vi oss för att debattera tre olika ämnen: kortare skoldagar, att tillåta tuggummi i skolan samt att införa sovmorgon. Vi delade in klassen i lag om 2-3 personer och lottade om laget skulle vara för eller emot förslaget. Lagen fick sedan börja samla argument samt fundera över vilka argument motståndarlaget kunde tänkas framföra. Vi fortsätter förberedelserna på måndagen och därefter håller vi debatterna i halvklass på tisdag. Det ska bli riktigt kul att höra, och eleverna verkar riktigt taggade på att framföra sina argument!

Nästa vecka på tisdag kommer vi att ha lite julpyssel i klassrummet under en del av dagen. Den sista skoldagen hittar vi på lite olika aktiviteter i klassrummet och har det mysigt tillsammans. Under förmiddagen kommer vi även att bjudas på grötfrukost (ca 10.30) i matsalen. Skoldagen slutar 11.20.

Läxor mm till vecka 51

Måndag 18/12
Idrott

Tisdag 19/12
Sv – debatt i halvklass
Julpyssel

Onsdag 20/12
Idrott

Torsdag 21/12
Julavslutning (sluttid kl 11.20)

Planerade aktiviteter
10 januari           Terminsstart
31 januari            Studiedag
Vecka 8                Sportlov
7 mars                  Studiedag
12 mars                Nationellt prov svenska del B1+C1
14 mars                Nationellt prov svenska del B2+C2
Vecka 13              Påsklov
17 april                 Nationellt prov engelska del B
19 april                 Nationellt prov engelska del C
24 april                Nationellt prov matematik del B+C
26 april                Nationellt prov matematik del D+E
10 maj                  Lovdag
7 juni                    Lovdag
14 juni                  Skolavslutning

 

 

Det här inlägget postades i 6a Veckans info. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *