Vikingatiden

Vikingatiden är en spännande epok och det finns mycket att fördjupa sig i. De skepp som dekorerades med ett drak-eller djurhuvud framtill kallades för drakskepp.  Vad är till exempel skillnaden på ett handelsskepp och ett krigsskepp? Jo, handelsskeppen var djupgående med höga skrovsidor till skillnad mot krigsskeppen som hade låga skrovsidor och var grundgående. I klasserna har vi läst om, tittat på modeller och byggt egna skepp.

 Vikingaskepp Vikingaskepp elev

Det mest spännande med vikingatiden har varit att läsa och titta på film om Asagudarna och deras värld. Vi har också jämfört likheter och skillnader mellan asatron och kristendomen när det gäller skapelseberättelsen och världsbilden. Som vi ser på teckningen så trodde man att världen var platt och i mitten fanns Asgård där gudarna bodde. Sedan kom Midgård som var människornas värld, därefter Utgård där jättarna höll till och längst ut på jordskivan fanns världshavet med Midgårdsormen. Ett populärt inslag i undervisningen har varit att titta på UR:s serie Odens rike Odens rike .

Världsbild vikingar

 

Det här inlägget postades i Allmänt, Läsåret 2015/18. Bokmärk permalänken.

1 svar på Vikingatiden

  1. Annica skriver:

    Vilken trevlig blogg och vad varierat och spännande ni verkar jobba med t.ex. vikingatiden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.