Sten Stures ben

Idag uppmärksammade 4A Sten Stures ben-dagen.

“Året var 1520, platsen var Åsundens is vid Bogesund och det hela var ett slag mellan Sverige och Danmark. På den svenska sidan stod Sten Sture den yngre med sina soldater och på den danska sidan stod Kristian Tyrann med sina. Under slaget blev Sten Sture träffad av en kanonkula som totalt krossade hans ben. Detta var en av anledningarna till att danskarna sedan vann slaget som gjorde att de senare tog makten över Sverige.

Vi har i Sverige sedan år 1520 firat Sten Sture ben, tyvärr är firandet av dagen utdöende. Vi vill därför uppmana er att fira den 19 januari fira vår forne konung Sten Sture och hans förlorade ben. Ni firar först genom att kasta kanonkulor i form av snöbollar på varandra för att sedan äta upp kanonkulorna i form av chokladbollar.” Informationen är hämtad på http://temadagar.se/sten-stures-ben/.

 032

Det här inlägget postades i Allmänt, Läsåret 2015/18. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.