Mot nya höjder med 5c!

Under läsåret kommer vi att delta i ett projekt som heter “Mot nya höjder” och har initierats av Länsstyrelsen i Kronoberg, Region Kronoberg och Linnéuniversitet. Det syftar till att öka intresset för naturvetenskap, teknik och matematik samt skapa förutsättningar för möten och samarbete mellan skola och näringsliv.

Höstens tema är “Make sound happen” och handlar om ljud. Klasserna som deltar kommer att få olika utmaningar under året och vi kommer att dokumentera våra utmaningar här på bloggen. Vill ni veta mer om projektet hittar ni information på följande sida:  http://motnyahojder.com/

Vår första utmaning bestod i att försöka jämföra olika kända ljud med tonerna från en tongenerator, vilket inte var en helt lätt uppgift. Vi pratade om att ljud består av vågor eller vibrationer i luft eller annat material och att vi mäter frekvensen i enheten Hertz. Sedan använde vi oss av onlinetonegenerator.com och letade upp lite olika ljud på youtube för att kunna jämföra och komma fram till vilken frekvens som bäst motsvarade respektive ljud.

Vi kom fram till följande:

Mygga 600Hz

Järnvägsövergång 950 Hz

Humla 225 Hz

Tranor 800 Hz

Efter en stund pep det konstant i våra öron….

Det här inlägget postades i Läsåret 2015/18. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *