Utmaning 1b – mobilförstärkare

I dag var det dags för 5b att ge sig i kast med utmaning två i Make sound happen.  Tidigare i veckan har barnen tagit med sig tomma hushållspappersrullar, Pringles- och Mentosrör och flera har sagt att “de varit tvungna att äta Pringles i helgen för att kunna ta med rör till skolan”. Detta var nog den populäraste läxa vi haft…

Lektionen började med att instruktionerna gicks igenom och sedan utbröt ett organiserat kaos då barnen med mycket stor entusiasm kastade sig över uppgiften. Här fick de använda sig av olika kunskaper som att läsa instruktioner, mäta, räkna och konstruera. Efter ett tag upptäckte vi att de plastmuggar vi skulle använda var för små för Pringlesrören, så Anette fick ut på muggjakt och hittade en större variant som dessutom var genomskinliga, vilket var mycket uppskattat.

Efter hand som förstärkarna blev klara steg ljudnivån i klassrummet. Alla ville visa upp vad de byggt och alla skulle lyssna på allas musik. Efter ett tag började förstärkarna utvecklas med olika varianter på design, men vi var alla överens om att det var hushålls-      pappersrullarna som förstärkte ljudet bäst och diskussionen gick högt om varför det var så.

Till sist pratade vi om vad det var som hände när mobilen sattes i röret och vi kom fram till att rören och muggarna samlar ljudet (ljudvågorna) och därför tycker vi att det är starkare.

Nu ser alla fram emot nästa onsdag och nästa utmaning.

Det här inlägget postades i Läsåret 2015/18. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.