5c, veckoinfo 160113

Välkomna tillbaka till en ny termin!

På måndag hälsar vi en ny elev välkommen till 5c. Han heter Mustafa och kommer ursprungligen från Syrien. Han kommer att vara med i klassen ungefär hälften av lektionerna och resterande del har han sin undervisning i förberedelseklassen. Vi är väldigt spända på att få träffa och lära känna honom.

Vi har gjort en minimal schemaändring den här terminen och det är att vi kommer att dela upp första passet på tisdagar och torsdagar, så att vi arbetar med matte 40 min och svenska 40 min, istället för att som tidigare ha ett 80 min pass med varje ämne.

Den här terminen kommer vi även att testa något nytt; “Grej of the day” varje måndag morgon. “Grej of the day” är en slags mikrolektion, ca 10 minuter, som kommer att handla någon intressant person, plats eller händelse som påverkat eller förändrat världen och förhoppningen är att det ska väcka elevernas intresse. Varje fredag eftermiddag kommer eleverna att få en ledtråd inför måndagens lektion. Tanken är att ledtråden ska väcka nyfikenhet och att de kan diskutera hemma över helgen vad måndagens lektion kan komma att handla om. På måndagen kommer de att få lyssna på mig, titta på en powerpoint-presentation och anteckna. De har sedan i uppgift att återberätta dagens “grej” för någon där hemma. Återberättandet gör att de minns innehållet bättre. Första veckans ledtråd är: Dynamitgubbe som grundade pris.

I matten har vi i veckan börjat jobba i 5b-boken med arbetsområdet “tal”. Det handlar om prioriteringsregeln, likhetstecknets betydelse mm. Se gärna måldokumentet.

I svenska fortsätter vi med deckarna nästa vecka också och sedan kommer vi att börja med återberättande texter (t ex tidningsartiklar). Vi fortsätter med diktamensläxa till torsdagarna. Även i NO fortsätter vi förra terminens arbete ytterligare en vecka för att sedan gå in på ett nytt arbetsområde som heter “Energi”. I SO jobbar klassen med politik i ca tre veckor till. De har fått i läxa att kunna partiernas namn, symboler, partiledarna etc.

Vem som kommer att ersätta Filip Hult som haft klassen i elevens val är ännu inte klart. I onsdags höll rektor Camilla i lektionen och berättade för eleverna vad det innebär att “KLÖXA”.

Läxor mm till v. 3

  • Måndag 16/1     Mustafa börjar i klassen
  • Tisdag 17/1        Idrott, berätta om “grejen” hemma
  • Onsdag 18/1      SO – politik
  • Torsdag 19/1     Sv – diktamen, Idrott
  • Fredag 20/1
Det här inlägget postades i Läsåret 2015/18. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.