6a, Veckoinfo 20170825

Tänk vad en vecka går fort när man har så roligt tillsammans! I måndags mötte jag ett gäng mycket förväntansfulla elever, som var redo för ett sista läsår på Klöxhultsskolan. Det har varit en bra vecka och vi har kommit på plats i vårt nya klassrum. Det är lite småfix kvar, men hoppas att allt ska bli färdigt nästa vecka.

I början av veckan fick klassen skriva ett brev till sig själva, som handlade om sina förväntningar inför sexan ( t ex vad de ser fram emot och vad de är oroliga för ). Brevet kommer jag att lägga i ett kuvert och sedan får de tillbaka den sista dagen i sexan.

I klassrummet sitter vi grupper, om fyra eller fem elever. I grupperna kommer eleverna att få varsin färg (grön, blå, rosa eller orange). De olika färgerna kommer att ha lite olika roller i gruppen och i samarbetsövningar. De nuvarande placeringarna behåller vi i ca 6 veckor. På föräldramötet kommer jag att berätta mer om tankarna bakom detta arbetssätt.

På tisdag 29/8 kommer alla elever i åk 4-6 delta i en livräddardag i Bökhult. Vi ska vara där på eftermiddagen. Det innebär att våra elever får gå och äta 11.25. De elever som har cyklar med sig till skolan får, utan sällskap av vuxna, cykla fram och tillbaka. De elever som åker buss eller saknar cykel går tillsammans med Anette och Cissi till Bökhult. Skolbuss hämtar eleverna i Bökhult.

Några elever har fyllt i och lämnat in listan med sommarlovsböcker och några har skrivit recensioner på jagharläst.se under sommaren. Om det är någon mer som läst 5 böcker men som ej redovisat dem än så vill jag påminna om att göra det så fort som möjligt,  för att kunna hämta sitt presentkort.  Den 2 september har Älmhults bibliotek avslutningsfest kl 10-13 och då får man byta sitt presentkort mot en bok. Vi kommer att besöka biblioteket på skolan på tisdag.

De elever som önskar läsa modersmål behöver fylla i en ansökan och lämna in. Jag har skickat med dem det gäller en blankett hem.

Jag vill påminna om inläsningstjänst, som alla elever har tillgång till. Via inläsningstjänst finns det möjlighet att få våra läromedel upplästa. För att använda gör man följande:

  • Gå till inlasningstjanst.se och välj Logga in.
  • Skriv in mailadressen t.ex. 05tileng@utb.almhult.se
  • Skriv in lösenordet (eleverna har detta i sina loggböcker)
  • Därefter söker man det läromedel man ska använda.
  • Lycka till!

 

På svenskan kommer vi ett tag framöver att arbeta med att läsa och skriva berättande texter. Dessutom har vi börjat läsa ”Sanning eller Konsekvens”. Första läxan är att läsa t.o.m. 55. Dessutom ska de vara reporter och skriva två frågor på raderna, två frågor mellan raderna och två frågor bortom raderna.

I so kommer vi fördjupa oss om de Europiska länderna. Vi ska även träna på att beskriva, jämföra och analysera. Under torsdagen gjorde vi jämförelser på hus och byggnadsmaterial i Europa. Vi kommer att arbeta med Europa till början av oktober och eleverna kommer att bli bedömda både genom samtal och diskussioner, men även på namngeografi, begrepp och övrig fakta. Börja träna redan nu, så blir det inte så mycket på slutet.

I matten lär vi oss mer om decimaltal. Vi bygger vidare på våra kunskaper från femman och lär oss mer om tusendelar, multiplikation och division med 10, 100 och 1000. Precis som i femman fortsätter vi med arbetsblad så att alla vet vilka uppgifter de ska räkna i boken och när det ska vara färdigt. Första diagnosen blir torsdag v 36.

På no:n har eleverna fått träffa Britt-Marie och de har pratat om universum, astronomi och astrologi. Dessutom har de även fått träna på att skriva labbrapporter. Första läxan är att lära sig rubrikerna i en labbrapport.

I onsdags hade vi vår första bildlektion och då tränade vi på att skapa rum/djup i en bild. Be gärna ditt barn berätta vad vi gjorde. Kanske kan de visa? Vi kommer att fortsätta prova olika tekniker så som nyanser och strukturer. Dessutom kommer vi även att gå igenom grunderna för enpunkts- och tvåpunktsperspektiv.

Under fredagen är det dags för slöjd. Både på textil- och träslöjden kommer hållbar utveckling och återbruk att vara ett genomgående tema.

Till sist vill jag påminna om att lämna in papper för lästa sommarlovsböcker. De elever som under sommaren har läst 5 böcker får ett presentkort och blir inbjuda till avslutningsfesten som är på Huvudbiblioteket den 2 september. Presentkortet erbjuder en bok.

Läxa v.35

Måndag: idrott, musik
Tisdag: sv – läsa t.o.m. s. 55 och vara Reporter. Skriv två frågor på raderna, två frågor mellan raderna och två frågor bortom raderna.
Bökhult på eftermiddagen
Onsdag: Eng – i skrivboken finns tre meningar om studieteknik. De ska kunna både läsa och skriva meningarna. Ma – begreppen
Torsdag: idrott
Fredag: No – kunna rubrikerna i en labbrapport

Viktiga datum:

29 augusti – livräddardag 12.15-14.00
2 september – Avslutningsfest sommarlovsboken, Älmhults bibliotek
4 september – Simhallen
11-15 september – Skolfoto (mer exakt tid och datum kommer)
13 september – Skoljoggen kl 09.00
26 september – Föräldramöte 18.00-19.30
28 september – Studiedag
5 oktober – Simhall

Det här inlägget postades i Läsåret 2017/18. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.