Huseby

Som uppstart på klassens medverkan i årets Mot nya höjder besökte vi i måndags Huseby bruk. Vårt program började kl 9.00 av att vi möttes av våra guider och klassen delades in i två grupper.

Grupp 1 började med att att vara på naturum där vi  startade med att uppleva naturen med hjälp av olika sinnen; syn, hörsel, känsel och smak. Det var riktigt gott att i förmiddagskylan dricka riktigt varmt te gjort på askblad. Vi pratade också om hur viktig naturen är för många olika arter och vikten av att vara rädd om den.

I slutet av detta besök sökte vi efter naturens lösningar på transporter och kommunikation och försökte hitta kopplingar till människans lösningar på samma problem. Slutligen försökte vi konstruera egna efterapningar av naturens uppfinningsrikedom, vilket inte var så lätt.

Efter cirka två timmar var det dags för lunch och att få chans att värma oss. Här träffade vi också den andra gruppen.

 

 

Efter lunch var det dags för utställningen  I´m Alive där vi genom interaktiv visualisering fick ta del av flyktingbåtarnas väg över Medelhavet och berättelser av sex nyanlända som kommit till Sverige. Vi fick kunskap om den farliga resa som fört dem hit och om hur digital teknik haft en avgörande betydelse under flykten. Guiden berättade att många gånger i olika flyktingläger är det längre kö till att ladda sin smartphone än det är till matkön. Med hjälp av sin smartphone kan man via koordinater veta var man är, betala t.ex. människosmugglare, hålla kontakt med familj & vänner och titta på kort av nära och kära.

I en Virtual Reality-installation guidass vi av 12-åriga Sidra genom ett av världens största flyktingläger. Vi fick också möjlighet att själva ta steget in i en nödbostad, likt de som UNHCR använder i just flyktingläger.

I anslutning till I´m alive fick vi uppleva Susanne Demånes installation ”Människan och trädet”. Här gestaltar konstnären vad som händer när man rycks upp med rötterna, om den resa vi som människor gör och som aldrig tar slut. Hur allt till syvende och sist hör samman.

Efter utställningarna deltog vi i en maker-verkstad där vi på endast 20 min skulle konstruera båtar som kunde ta sig över ett fiktivt Medelhav. Målet var att båten skulle flyta, röra sig för egen maskin och kunna styra. Här flödade skaparglädjen och energin vilket ledde till förstklassiga farkoster.

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Läsåret 2015/18, Make IT Flow. Bokmärk permalänken.

1 svar på Huseby

  1. Caroline Schough skriver:

    Hej Klöxhultskolan,

    Vad kul att läsa och se bilder från ert besök på utställningen Teknik- då, nu och imorgon samt Naturum. Följer med spänning ert fortsatta arbete med Make it flow.

    Mvh
    Caroline Schough

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.