Utmaning 1 – Krypto i 6b

Idag påbörjade 6b den första utmaningen i Make IT flow! Först pratade vi om vad IT innebär och att det så länge det har funnits skriftspråk har det funnits olika sätt att överföra information utan att den kan läsas av vem som helst.

Vi pratade också lite om kryptering genom historien och kom då extra mycket in på tyskarnas kryptoapparat Enigma och de britter som jobbade vid Bletchly Park med att knäcka tyskarnas koder.

Därefter gjorde vi tillsammans några olika nycklar innan eleverna själva fick göra först egna sifferkrypto och därefter bokstavskrypto. Det var lite svårt i början innan alla kommit in i tänket, men efter ett tag skrevs det meningar för glatta livet, som kompisarna sedan skulle försöka läsa.

Undrar vilken nyckel de använt här?

Det var både roligt och lärorikt och vi ser fram emot nästa vecka när vi ska fortsätta med olika slags krypto.

     

Det här inlägget postades i Make IT Flow. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.