Flöde av materia – frötransport

När vi var på naturum på Huseby pratade vi en hel del om att människorna har härmat naturens många smarta lösningar när det gäller transporter och sedan utvecklas dessa vidare. Idag fick vi lära oss att vetenskapen där forskare kopierar naturen kallas för biomimetik.

Ett exempel på biomimetik är t.ex. flygplanet F117a Nighthawk som är mycket svår att upptäcka med radar och den har utvecklats tack vare att forskarna studerat vingarna på cikador (en slags insekter).

En forskare som heter Laurens Howle har undersökt hur ett så stort djur som knölvalen kan vara så snabb under vattnet och upptäckt att orsaken är fördjupningar och utbuktningar på valens bröstfenor. Denna kunskap används inom utvecklingen av flygplansvingar med bättre lyftkraft.

Detta var ett spännande område att prata och läsa om och som avslutning på lektionen byggde vi frötransportmodeller med maskrosor som inspiration. Vi började med att läsa om maskrosor och hur de förökar sig och det mest fascinerande var att en del fröer flyger flera kilometer innan de landar.

Efter att vi testat tyckte en del att de kunde förbättra sina modeller så att de dalade nedåt saktare och Max & Melker testade med att göra vingarna större och de blev nöjda med förändringen.

Det här inlägget postades i Make IT Flow. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.