Sortering- flöde av tecken

Hur går det egentligen till när man programmerar insamling av data? Det var frågan vi utgick ifrån när vi pratade om flöde av tecken. Vi kom fram till att programmerarna skapar olika algoritmer som bygger på att jämföra två staplar och sedan sorterar dem på något sätt.

Ordet algoritm kommer från en persiskt-arabisk matematiker som levde på 800-talet och definitionen av begreppet är idag  “En systematisk procedur som i ett ändligt antal steg utför en beräkning eller löser ett givet problem.” 

En algoritm består av ett antal operationer och en beskrivning som anger i vilken ordning de olika stegen skall utföras. Om vissa förutsättningar är uppfyllda leder metoden efter ett ändligt antal operationer till en lösning.

Algoritmer finns överallt i vardagslivet. Algoritmen ska vara så detaljerad att alla läsare kan följa den. Exempel på algoritmer i vardagen är:

  • Matlagningsrecept, t.ex. för muffins
  • Monteringsanvisningar för möbler
  • Symönster till en kjol

För att öka vår förståelse för hur det kan gå till att sortera information så den blir lätt att hitta gjorde vi en övning utomhus som gick ut på att sortera ord, i detta fall förnamn.  Detta ska illustrera hur det kan gå till när en dator sorterar ord i bokstavsordning.

Våra kompisar i 6c  hade ritat upp ett rutmönster på skolgården och vi ställde oss sex och sex på en rad och sedan skulle vi ta ett steg framåt antingen till höger eller vänster beroende på vilken bokstav vårt förnamn började på, och på så sätt kom vi över på andra sidan rutmönstret och hamnade i bokstavsordning.

Det var inte så lätt som vi trodde och vi fick hjälpas åt några gånger innan det blev rätt. Några glömde när de kom till en ny ruta att de hade en ny kompis de skulle jämföra sitt namn mot och då blev det fel.  Vi upptäckte också hur viktigt det är att alla följer instruktionen för annars blir det fel i slutänden. Första gången vi fick en rad på slutet så stämde det inte alls och vi fick slå våra kloka huvuden ihop för att komma på var någonstans vi gjorde fel.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

 

Det här inlägget postades i Make IT Flow. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.