Newtons vagga – Make space

Att skicka en raket ut i rymden kräver noggranna beräkningar. Det finns några enkla
naturlagar som beskriver hur föremål rör sej. Naturlagarna beskrevs av Isaac Newton som
levde 1642-1727 i England. Newtons tredje lag handlar om krafter och motkrafter, eller
aktion och reaktion, och säger att för varje kraft mellan två föremål finns en lika stor och
motriktad kraft. Denna naturlag är särskilt intressant vid raketuppskjutning. Eleverna fick göra ett försök som kallas Newtons vagga där de skulle se hur aktions- och reaktionskraften påverkade olika slags bollar.

Olika grupper fick olika bollar att testa på såsom biljardklot, pingisbollar, små spelkulor och stora spelkulor. Det var ett svårt experiment då först skulle bollarna fästas i snöre och sedan skulle alla bollarna hänga på samma höjd. Just att få till samma höjd ställde till det rejält för någon grupp.

Sammanlagt skulle varje grupp göra tre olika försök och efter varje skulle de dokumentera vad som hände. Det första försöket när det “bara” skulle vara två bollar var lättast och här kunde vi också se det som Newton sa stämmer, men när det kom till tre bollar blev det inte alltid samma resultat.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.