5c, veckobrev 20190823

Hej!

Vilken härlig start vi har haft på läsåret! I måndags samlades alla femmor i vår utegård där de bjöds på salta pinnar, cider och pampig musik för att fira in det nya året. Trots att vi alla bitvis under veckan varit trötta har stämningen och arbetslusten varit god.

I informationen ni fick hem vid skolstart var det inte klart med bild-lärare, men det är nu klart att Linnéa Hoff till en början kommer att ha hand om detta ämne.

I ämnet svenska kommer vi till att börja med fokusera på argumenterande texter i alla former. Vi kommer någon gång under vecka 41 få besök av författaren Malin Stehn vilket innebär att vi fram till dess ska försöka läsa flera böcker hon skrivit.

I matematiken börjar vi med huvudräkning, uppställning, ekvationer och prioriteringsregeln i de fyra räknesätten. Under sommaren har en del multiplikationskunskap glömts bort, så om tid finns är ett tips att träna lite multiplikationstabeller.

I so startar vi med geografi och att fördjupa oss i Norden och de nordiska länderna. Vi började första lektionen med att alla fick rita en karta över hur de tror att Norden ser ut, sätta ut namn på länder och huvudstäder samt markera var de bor. Detta var inte lätt men det ska bli spännande att se allas utveckling när vi gör samma övning när vi är klara med arbetsområdet.

När det gäller no är det första arbetsområdet biologi och kroppen och det har varit uppskattat av eleverna. Området startades upp med en praktisk övning. Eleverna fick i uppdrag att i sina hemgrupper rita upp konturerna av en kropp samt rita och placera ut fem olika organ så som de trodde att det ser ut på insidan av kroppen. I läxa till nästa vecka har eleverna fått att gå in och titta på två små korta filmer (ca 4 min långa) samt göra quiz 1 efter varje film. Filmas hittas på studi.se. Logga in med Skolfederationen. Då kommer en ruta upp där de loggar in med samma inloggning som de har till datorerna på skolan (08………….). När de kommer in på sidan så ska själva filmerna (Matspjälkning I och II) ligga där som ett uppdrag. De behöver bara göra Quiz 1 övriga quiz är frivilliga.

På onsdagar erbjuder skolan läxhjälp kl 14.15 – 15.15 och Patrik Rozijan och Karin Folkesson är ansvariga lärare. Ingen föranmälan krävs och man behöver inte vara där hela passet.

Det schema vi går efter är preliminärt även nästa vecka. Alla elever kommer att få egna schema så fort det är helt fastställt.

Jag vill påminna om att fylla i och lämna tillbaka en ifylld personlapp så snart som möjligt så att skolan har rätt kontaktuppgifter till er föräldrar.

Precis som förra läsåret kommer all information som veckobrev och måldokument att publiceras här på bloggen.

Läxor mm vecka 35

Måndag 26/8
Idrott utomhus

Tisdag 27/8

Onsdag 28/8
So: Begreppen nedan
Valuta – Vilket betalningsmedel man använder i ett land
Fjord – En djup havsvik som skär flera mil in i landet. Finns t.ex. i Norge
Inlandsis – En glaciär som är så stor att den kallas för inlandsis. Finns på Grönland och Antarktis.
Golfströmmen – Varm havsström som gör att vi i Norden har det varmare, fuktigare och regnigare.
Monarki – Kung/drottning som statschef
Republik – President som statschef.
No – Film och quiz på studi.se (se information ovan)

Torsdag 29/8
Idrott utomhus


Fredag 30/8

Kommande aktiviteter mm
11 september                        Skoljoggen
16 september                      Science Park, Växjö
26  september                     Studiedag
Vecka 44                            Höstlov
7 november                         Show Klöxhult 40 år
2 december                         Studiedag

Det här inlägget postades i 5c veckobrev. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *