5a, veckobrev 191018

Den här veckan har vi jobbat med repetition i både matte och NO, inför de kommande proven. På fredag är det dags för prov på mattekapitlet ”Bråk” och på torsdag efter lovet blir det prov på ”Kroppen och sinnena” i NO.

Detta bildspel kräver JavaScript.

I svenska har nu alla redovisat sin schamporeklam och vi har även jobbat lite med de nordiska språken, eftersom det passar bra ihop med arbetsområdet Norden i SO. Det är inte alltid så lätt att förstå danska, norska och isländska även om de kommer från samma språkfamilj som svenskan. Vi fortsätter även med läsläxan och till nästa vecka ska eleverna läsa tre nya kapitel. De har sedan fått olika uppgifter, några ska vara detektiven, några är reporter och några kommer att få vara spågumman. Se kopia på läxan och en lista över vilka elever som fått vilken uppgift nedan. I engelska har vi pratat om olika pluralformer av substantiv samt tittat på ett avsnitt av serien Desperados. Vi har också jobbat lite med ord för olika kroppsdelar.

Nu är vår nya bildlärare Fanny äntligen på plats och eleverna har haft sin första bildlektion tillsammans med henne. Vi tackar vår duktiga vikarie Linnéa för hennes insats som vikarierande bildlärare under inledningen av höstterminen. Hon håller på att lämna över och hjälpa Fanny att sätta sig in i arbetsuppgifterna.

Nästa vecka är det dags för kommunens Må bra-vecka och vi kommer att ha fokus på barnkonventionen. Ett separat program för vad som händer under veckan finns på bloggens första sida.

Den här veckans ”Grej of the day” blev inte riktigt som det var tänkt, då min powerpoint inte fungerade. Vi fick byta ämne och dagens lektion handlade

istället om den mexikanska konstnären Frida Kahlo. Nästa vecka gör vi ett nytt försök med ”Drottning med blodigt släktträd”.

Läxor mm till vecka 43

Måndag 21/10
Idrott
Läxhjälp

Tisdag 22/10

Onsdag 23/10
Idrott i klassrummet

Torsdag 24/10
Eng –
kunna pluralformer av substantiv (Övning på studentlitteratur.se, anteckningar i skrivboken, övning i Workbook p. 27)

Fredag 25/10
Ma –
prov bråk
Sv
– läsläxa  tre kapitel samt uppgift (se nedan)

Planerade aktiviteter
Vecka 43

Må bra-vecka

22 oktober Utvecklingssamtal
24 oktober Utvecklingssamtal
25 oktober Ma-prov Bråk
Vecka 44 Höstlov
5 november7 november UtvecklingssamtalNO-prov Kroppen och sinnena
7 november Show Klöxhult 40 år
19 november Konsert Folkets hus – en samisk saga
4 december Studiedag
19 december Terminsavslutning

Läsläxa – uppgift till vecka 43

Detektiven – Emilio, Charlotte, Linnéa, Maja, Penny, Dante, Hallie, Elvin, Gustav

Reportern – Meja, Freja D, Isak, Matilda, Axel, Milian, Filip, Alexander, Svea

Spågumman – Sophia, Freja E, Ebbe, Majken, Klara, Molte, Jonathan, Gisela, Wilma

Läsläxa 2 – Detektiven

Du ska läsa tre kapitel i Danny bäst i världen. Det gäller ”De hemliga metoderna”, ”Herr Viktor Hazell” och ”Herr Pratchetts lilla Austin”. Tänk på att dela upp läsningen på flera gånger. När du har läst färdigt ska du vara Detektiven. Detektivens uppgift är att reda ut oklarheter, nya ord och uttryck.

Uppgift: Välj bland alla tre kapitlen och leta upp 10 ord som är svåra att förstå eller stava. Ta också reda på vad de betyder och skriv i loggboken.

Ex: Kamin = En slags spis som används för att elda i för att få värme

Läsläxa 2 – Reportern

Du ska läsa tre kapitel i Danny bäst i världen. Det gäller ”De hemliga metoderna”, ”Herr Viktor Hazell” och ”Herr Pratchetts lilla Austin”. Tänk på att dela upp läsningen på flera gånger. När du har läst färdigt ska du vara Reportern. Reportern ställer frågor på tre nivåer om texten. Dessa nivåer är på raden, mellan raderna och bortom raderna. Frågor på raden kan besvaras med information som står direkt uttalad i texten. Frågor mellan raderna är sådana som kräver att läsaren kan hitta svaren på olika ställen i texten och dra egna slutsatser. För att svara på frågor bortom raderna krävs att läsaren använder sina tidigare kunskaper och erfarenheter, att de gör text-kopplingar

Uppgift: Du ska skriva tre frågor som övriga i klassen kan svara på.

  1. Fråga på raden (Svaret finns i texten)

Ex: Vad heter huvudpersonen?

  1. Fråga mellan raderna (Dra slutsatser från texten)

Ex: Vilken årstid är det? Det står inte rakt ut, men det regnar, blåser och är mörkt så vi tror att det kan vara höst.

  1. Fråga bortom raderna (Diskutera något ämne som texten tar upp).

Ex: Har ni läst någon liknande text någon gång? Har du fått veta någon stor hemlighet någon gång?

Läsläxa 2 – Spågumman

Du ska läsa tre kapitel i Danny bäst i världen. Det gäller ”De hemliga metoderna”, ”Herr Viktor Hazell” och ”Herr Pratchetts lilla Austin”. Tänk på att dela upp läsningen på flera gånger. När du har läst färdigt ska du vara Spågumman.

Uppgift: Du ska skriva vad du tror kommer att hända senare i boken och även motivera varför du tror så.

Det här inlägget postades i 5a veckobrev. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *