5a, veckobrev 191206

 

Den här veckan har vi skrivit fler nyhetsartiklar och dets märks att träning ger färdighet. Jag har hunnit läsa igenom några av texterna och jag måste säga att jag är imponerad över hur mycket klassen har utvecklat sitt skrivande den senaste tiden. De är riktigt duktiga. De visar verkligen goda kunskaper om strukturen i den här typen av text och både stavningen och meningsbyggnaden har blivit mycket bättre. Vi använder ClaroRead för att lyssna igenom det vi skrivit och StavaRex för att kontrollera stavning och skiljetecken. Båda programmen är till stor hjälp när man ska redigera sin text före inlämning. På så sätt kan man lägga mer energi och fokus på att få till ett bra och fylligt innehåll.

Denna vecka har vi även experimenterat och lärt oss mer om magnetism och elektricitet på NO-lektionerna. Vi har undersökt hur magneter fungerar och vad som krävs för att få en lampa att lysa i en elektrisk krets. Till nästa vecka har eleverna fått två sidor om magnetism i NO-boken att läsa på hemma. De har även gjort anteckningar i sin skrivbok. Målet är att veta vad magneter kan användas till, känna till jordens magnetfält, veta vad en elektromagnet är och hur den fungerar samt kunna ge exempel på vad man använder en elmotor och en generator till.

Nästa veckas stavningsläxa handlar om tj-ljudet. Denna gång blir det endast ord och ingen text att skriva.

Nästa vecka är det dags för vårt luciaframträdande. Vi kommer att ha generalrepetition på torsdagen och vi vill att alla elever har med alla sina luciakläder mm till den dagen. Ni föräldrar/släktingar är hjärtligt välkomna till luciaframträdandet på fredag kl 08.30 i idrottshallen!

Den här veckans ”Grej of the day” handlade om Cecilia Vasa. Det var den sista omgången för i år eftersom det är lucia nästa vecka och veckan därpå är det dags för jullov.

Läxor mm till vecka 50

Måndag 9/12
Idrott
Läxhjälp

Tisdag 10/12
Elevråd

Onsdag 11/12
Idrott

Torsdag 12/12
Generalrep Lucia – ta med dina luciakläder mm
NO – s. 76-77 Magnetism

Fredag 13/12
Luciaföreställning kl 08.30
Sv
– stavning tj-ljudet

Planerade aktiviteter  
13 december Lucia
18 december Julpyssel
19 december Terminsavslutning

 

Det här inlägget postades i 5a veckobrev. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *