5c, veckobrev 20191206

I måndags började vi som sig bör morgonen med att lyssna på radions julkalender. Varje dag lyssnar vi på kalendern och en elev lottas att få en liten adventspresent och att ställa en gåta till klassen. Idag var gåtan svår att knäcka, men med hjälp av lite ledtrådar gick det bra till slut.

Nu är klassrummets nya belysning på plats och vi har upplevt en stor skillnad. Inte nog med att lamporna är helt tysta, de känner också av ljusförhållanden ute och ställer in sig efter det.

Denna vecka har eleverna på no-lektionerna experimenterat och undersökt hur magneter fungerar och lärt mer om magnetism. Till nästa vecka har eleverna fått två sidor om magnetism i NO-boken att läsa på hemma. De har även gjort anteckningar i sin skrivbok. Målet är att veta vad magneter kan användas till, känna till jordens magnetfält, veta vad en elektromagnet är och hur den fungerar samt kunna ge exempel på vad man använder en elmotor och en generator till.

På onsdag har vi prov i so. I boken är det sidorna 68, 69, 70, 71, 80, 81 och 82 som är aktuella. Det viktigaste är anteckningar och arbetsblad i so-häftet. Målen för arbetsområdet är:
*Sveriges statsskick
*Vad riksdag, regering, region och kommunfullmäktige innebär och deras uppgifter
*Vad Sveriges riksdag, regioner respektive kommunfullmäktige beslutar om
*Partierna i Sveriges riksdag samt deras partiledare
*Varför det finns politiska partier och varför de samarbetar med varandra
*Hur politiska val går till i Sverige
*Kungens makt förr och nu

Nästa veckas stavningsläxa handlar om lång och kort vokal. Att kunna höra skillnad på dessa är en grund när det gäller stavning och då speciellt dubbelteckning. Eleverna ska skriva sju ord med lång betonad vokal och sju ord med kort betonad vokal i sin diktamensbok. Därefter ska de skriva en mening om varje ord, precis som tidigare. Titta gärna i era barns  diktamensböcker så får ni se hur snyggt och prydligt de skriver.

Nästa vecka är det dags för vårt luciaframträdande. Vi kommer att ha generalrepetition på torsdagen och vi vill att alla elever har med alla sina luciakläder mm till den dagen. Ni föräldrar/släktingar är hjärtligt välkomna till luciaframträdandet på fredag kl 08.30 i idrottshallen!

Läxor mm till vecka 50

Måndag 9/12
Idrott

Tisdag 10/12
Elevråd
No: s. 76-77 om magnetism

Onsdag 11/12
Sv: 14 ord och meningar
So: Prov Politik

Torsdag 12/12
Generalrep Lucia – ta med dina luciakläder mm
Eng: Läsa, översätta och 15 startord ch 11

Fredag 13/12
Samling 7.45 (för de som har möjlighet) i idrottshallen
Luciaföreställning
kl 08.30

Planerade aktiviteter
13 december Lucia
18 december Julpyssel
19 december Terminsavslutning kl 12.00
Det här inlägget postades i 5c veckobrev. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *