Information om Vi i femman, 5a

Vårt lag
Vårt lag består av Ebbe Hovne Dahlberg och Freja Engström.

Tävlingsdatum
Vår kvartsfinal är tisdagen den 14 januari och vi tävlar mot klass 5a på Ringsbergsskolan i Växjö. Tävlingen direktsänds från Radio Kronobergs lokaler i Växjö kl 17-18.

Programledare och domare
Programledare är Julia Rindhagen och domare är Daniel Stjärna.

Tävlingsdagen
Vi ska vara på Radio Kronoberg i Växjö kl 15.45 för att först få information om Sveriges radio och därefter om tävlingen. Klasskamrater är självklara följeslagare till tävlingarna för att köra hejaramsa och tävla i klassens grej, även de två tävlandes föräldrar är välkomna att vara med under tävlingen. Alla elever tar med sig fika hemifrån som kommer att ätas tillsammans innan tävlingen. Eftersom det blir en lång dag/kväll är det viktigt att alla har med sig en rejäl fika som vi kommer att äta ca kl 16.00. Under denna tid kommer vi även att få träffa vårt motståndarlag.

Hela klassen samlas vid portalen kl 14.30 för avfärd med buss till Växjö kl 14.40. Beräknad hemkomst är någon gång mellan 19 – 19.30.

Tävlingsupplägg
Tävlingen direktsänds mellan klockan 17 och 18 och innan tävlingen singlar vi slant om vilket lag som först ska sitta i ”buren”. På viifemman.se kan ni läsa hur de olika frågemomenten är utformade, samt annan information om tävlingen. De olika frågemomenten som ingår i tävlingen är Snabbfrågor, A och B-fråga, Ja/Nej frågor, Klassens grej och Stegen. I frågemomentet Klassens grej får klasskompisarna i publiken en uppgift i ett kuvert som de ska lösa tillsammans, utan Freja och Ebbes medverkan. De får ca 3 minuter (under en låt) att prata ihop sig om svaret. Om tävlingen slutar oavgjort blir det tre extrafrågor.

Vi i femman är en lekfull kunskapstävling för barn. Eftersom tävlingen genomförs samtidigt på 25 lokala P4 stationer, går det inte att jämföra de olika tävlingarna och domsluten rakt av. Det är nämligen varje lokal domare som tar självständiga beslut, precis som en fotbollsdomare. Dessutom skriver den lokala redaktionen en del egna frågor som blir unika just för tävlingen i din kanal.

Som lärare eller förälder har man till uppgift att se till att den klass som förlorar blir en god förlorare.

Tävlingsregler
Det är självklart förbjudet för alla åskådare att viska eller ge tecken till de tävlande. Detta räknas som fusk och klassen riskerar att bli diskvalificerad. Mobiler får tas med in i studion men ska vara i flygplansläge.

Viifemman.se
Här finns all information om Vi i femman. Här kommer det också att finnas bilder på klasserna och här kan de som vill träna på Viifemmanspelet.

Förberedelser
I skolan kommer vi att förbereda oss genom att lyssna på en tidigare Vi i femman-match och prata om de olika frågemomenten tillsammans. Vi kommer även att öva in en heja-ramsa och titta på Lilla Aktuellts årskrönika tillsammans. Det är bra om alla kan hålla lite extra koll på nyheterna inför tävlingen.

Det här inlägget postades i 5a veckobrev, Klass 5a. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *