Vikingatiden

Det första arbetsområdet i so i de tre fyrorna var historia och vikingatiden. I 4c avslutade vi med ett litet grupparbete där eleverna skulle visa sina kunskaper både i skrift och bild samt redovisa muntligt. Vi fick vara med om fem fullspäckade redovisningar med mycket fakta och kreativitet. Det sägs ju att en bild säger mer än tusen ord och här kommer ett urval av elevernas bilder.

Under vikingatiden bodde de allra flesta människor i byar. På varje gård bodde en familj och den familjens släktingar. Den som ägde gården var husbonden. Om husbonden gav sig ut på vikingatåg var det husmor som bestämde över gården och som ett tecken på det hade hon hand om nycklarna. Lägg märke till de tidstypiska namnen.

Det fanns alltid olika arbeten att utföra och hantverkare var ett framgångsrikt yrke.

Trälarna var ofria tjänare som var sin husbondes egendom. De kunde köpas och säljas och räknades inte som medlemmar av samhället. Begicks brott mot dem gick böterna till ägaren, begick de själva brott fick deras ägare betala. Trälar var antingen krigsfångar, barn till trälar eller sådana som hamnat i träldom på grund av obetalda skulder.

Under vikingatiden var långhus vanliga. Alla bodde i ett enda stort hus, där även djur som häst, kor och grisar bodde i ena ändan. I slutet av vikingatiden är det vanligare med specialiserade hus som brygghus, stall, grishus osv.

De flesta vikingar bodde i byar, men mot slutet av vikingatiden växte en del städer upp.

Vikingarnas religion kallas för asatron då de trodde på asar. De trodde världen såg ut som en rund platta eller skiva, där det i mitten stod ett väldigt träd – världsträdet Yggdrasil. Människornas värld kallade de för Midgård. I mitten av Midgård låg Asgård som var gudarnas hem. Området utanför Midgård kallades för Utgård och bestod av vildmark som var befolkad av jättar och demoniska väsen. Hela jorden var omgiven av världshavet. I detta levde den väldiga Midgårdsormen och andra havsmonster.  På bilderna ser ni även Särminer som var en galt som åts upp varje kväll och nästa morgon levde den igen samt Valhall som var guden Oden och de fallna gudarnas bostad.

Det här inlägget postades i 4c Veckans info, Okategoriserade, SO. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.