5a, Veckans info 220909

På måndagarna arbetar vi med boken Hjärnstark junior och vi har hittills läst två kapitel som handlat om att man blir gladare av att “röra på sig” (fysisk aktivitet, träning, motion) eftersom hjärnans belöningssystem skickar ut bl a dopamin som får oss att må bra när vi gör något som är bra för oss. Vi har även läst om att man blir mindre stressad eftersom kroppen får bättre verktyg att hålla stressen på en lagom nivå när vi rör på oss. Under läsningen har vi dessutom utfört lite olika övningar t ex en sida läste vi medan vi stod i jägarvila, en sida i plankan, en sida i en yogaposition etc. Inte helt lätt att göra samtidigt som man koncentrerar sig på innehållet, men roligt och utmanande. Vi arbetar med olika uppgifter och uppdrag i samband med läsningen och ett av uppdragen var att man skulle tänka ut någon pulshöjande aktivitet som man kunde utföra under 30 min, någon gång under veckan. Prata gärna hemma om vad man valt för aktivitet och när man har tillfälle att genomföra den.

I klassen har vi fått en ny elevstödjare som heter Ella. Hon har varit i klassen ett par veckor nu och börjar lära känna klassen bra, vilket gör att hon kan stötta upp mer och mer under lektionerna på olika sätt.

Nästa vecka är det dags för läsårets första matteprov. Det handlar om de fyra räknesätten, vi har tränat huvudräkningsstrategier inom addition och subtraktion samt uppställning inom alla fyra räknesätten. Vi har även arbetat med ekvationer, prioriteringsregler och problemlösning. Under nästa vecka kommer vi att repetera inför provet. Om man vill ta hem och öva så finns en bra sammanfattning på sidan 59 i boken (vi har hoppat över avsnittet som handlar om att multiplicera talsorter och vi har endast tränat kort division, inte använt oss av trappan). På sidan 58 och 60-61 finns många repetitionsuppgifter.

Här kommer information från skolsköterskan angående vaccinationen:

Vaccination med Gardasil 9 dos I kommer att ske på Klöxhultsskolan.

Dag: 27/9        Tid: Mellan kl 08.00-12.00

Schema för vaccination läggs upp i samarbete med mentor så det passar med undervisningen i respektive klass. Vänligen informera ditt barn om ovanstående tid då du som vårdnadshavare inte behöver närvara vid vaccinationen. Vid tidigare utskick har information getts att vid rädslor/speciella behov ska ni vårdnadshavare kontakta skolsköterska.

Tid för dos II blir i april/maj, exakt datum kommer under våren.

Hoppas också ni har sett vår inbjudan till föräldramötet som finns publicerat på bloggens första sida! Inbjudan föräldramöte

Läxor mm vecka 37

Måndag 12/9

Tisdag 13/9
Idrott utomhus
Ma- tabell 8 samt eller kopieringsunderlag 7a/9a

Onsdag 14/9
Studiedag

Torsdag 15/9
Ma-prov
No – andning (stencil med organ, se nedan)

Fredag 16/9
Idrott utomhus
Eng: skolord (välj ut minst 12 ord som du tränar på från stencilen, se nedan)
Sv: Läsförståelse argumenterande text “Använd hjälm och andra skydd!” (Texten finns i läxboken i svenska och svaren skall skrivas i samma bok. Svara med hela meningar, stor bokstav och skiljetecken på rätt ställen.)

Kommande aktiviteter mm
14/9               Studiedag
20/9              Föräldramöte
27/9               Vaccinering HPV
28/10            Första hjälpen-dag
v 44               Höstlov
10/11             Besök på Vetenskapshuset, Markaryd
17/11             Studiedag
v 47               Författarbesök

Download (PDF, 122KB)


Download (PDF, 117KB)

Det här inlägget postades i 5a Veckans info. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.