5b, Veckans info 2022-11-11

Hej,

Först vill vi hälsa vår nya klasskompis Lidiia varmt välkommen till vår klass och hoppas att hon kommer att trivas hos oss!

I onsdags var vi på utflykt på Vetenskapshuset i Markaryd. Bussen tog oss till Markaryd och väl där började vi med lite fika. Därefter blev klassen delad i två grupper. Den ena gruppen började med att få information om Alfred Nobel, samt även titta lite på den Nobelutställningen som finns i Markaryd. De fick även själva testa på hur olika något kan bli, även om man utgår från samma saker. Alla fick var sin mugg med 9 legobitar, i tre olika färger. Det var 4 vita, 4 gula och en vit och av dessa bitar skulle alla skapa var sin anka. Tänk att inte en enda lev likadan som någon annan, men vi kunde se att det var en anka. Därefter fortsatte gruppen in i Billys lab. Denna gång skulle de undersöka om vatten leder ström. De testade rent vatten, kranvatten, saltvatten och sötvatten. Fråga era barn om vilket resultatet blev. Innan de bytte aktivitet fick de även se när Cajsa genomförde ett experiment.
Under tiden hade den andra gruppen byggt en legorobot med hjälp av Lego Spike Prime. Roboten skulle de även programmera.
Efter halva tiden bytte grupperna aktivitet med varandra. Innan vi lämnade Markaryd åt vi vår medhavda lunch.
De som hjälpte oss i Markaryd var mycket imponerade på hur lugn klassen var och så duktiga de var på att samarbeta med varandra. De kunde se att klassen var vana vid att bli tilldelade en arbetskompis och sedan kunna lösa uppgiften. Härligt!!

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

https://www.youtube.com/watch?v=__tehg07wUk&list=PLFFNQ6JXcQGr14rsGuUixqJDmJbbzJZbF&index=4

I so har vi nu gått igenom det sista inom geografi ”Nordens folk och landskap”. Nästa vecka kommer vi att börja nästa arbetsområde inom religion ”Kristendomen”.

Även i svenska avslutar vi området Argumenterande texter. Vi avslutar med reklam och eleverna fick själva designa en schampoflaska och fundera över säljande argument.

Under veckan har vi i matte fortsatt jobba med vinklar. Vi tränar på vad som är spetsig, trubbig, rät och rak vinkel, samt att både mäta och rita vinklar. Att läsa av en gradskiva är inte alltid det enklaste. Hur ska man placera den? Hur ska man läsa av gradskivan? Hur gör man när man ritar vinklar?

Vecka 48 är det dags för terminens utvecklingsmingel, mer information om detta finns på bloggens första sida.

Nästa vecka är det dags för nästa delprov i engelska, kap 1-8. Den här gången testar vi elevernas skriftliga förmåga (förmåga att kunna skriva en kort sammanhängande text och göra sig förstådd), samt ord- och grammatikkunskap. Om man vill träna inför provet kan man repetera ord för klädesplagg (workbook, s. 24) och kroppsdelar (wb s. 25), samt grammatikreglerna för have/has (wb s. 8), s-form på verbet (wb s. 17), pluralformer (wb s. 27) och framtid (I’m going to … wb s.30). Det mesta känner ni igen från tidigare läxor.

Läxor mm till vecka 46

Måndag 14/11
Läxhjälp 14.10

Tisdag 15/11
Eng –
Prov del 2
Idrott
inomhus

Onsdag 16/11
Ma – stencil
Läxhjälp 14.10

Torsdag 17/11
Studiedag

Fredag 18/11
So
– kunna förklara begreppen; fjord, kust, tidvatten, ebb, flod, saltvatten och sötvatten
Idrott


Kommande aktiviteter mm

17/11             Studiedag
21/11             Författarbesök, Katarina Genar
V. 47             Utvecklingssamtal
25/11             Temadag ”Plaster”
V. 48             Utvecklingssamtal
V. 48             Utvecklingsmingel (se info på bloggens första sida)
13/12             Lucia
21/12             Julavslutning, 08.00-12.20 (Bussar går hem ca 12.30)

Geografibegrepp
fjord
– djup havsvik, som är mellan två berg, i början in finns en tröskel
kust – när landmassa möter vatten (hav)
tidvatten – vattnet höjs och sänks pga månens gravitation
ebb – lågvatten, månens gravitation avgör ebb och flod
flod – högvatten, månens gravitation avgör ebb och flod
saltvatten – havsvatten
sötvatten – dricksvatten

 

Det här inlägget postades i 6b Veckans info. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *