5c, Veckans info 2022-12-01

Vilka försäljare vi har i klassen som lyckades sälja slut på allt gott och fint som såldes på julmarknaden på Björkö. Vi har också duktiga “pyntare” som fixat och donat i klassrummet så det inte går att ta miste på att det snart är jul. Det märks också genom att vi dagligen med start igår lottar en elev som får lite adventsgott samtidigt som vi öppnar en lucka i Naturhistoriska museets adventskalender.

När det gäller lucia så vill vi att alla elever har med sina strukna luciakläder med tillbehör upphängda på en galge till skolan den 9 december. Tänk på att ha ljusa underkläder och strumpor. Om ni vill komma och titta så kan ni välja att komma till den första eller andra föreställningen.  Det är också viktigt att eleverna tränar på texterna till de olika sångerna hemma så de kan dem helt utantill.

I går på mattelektionen var koncentrationen stor då vi deltog i en rikstäckande matematiktävling med riktigt kluriga problemlösningsuppgifter. I denna första omgång tävlar vi både klassvis och individuellt och när samtliga resultat är sammanställda får vi veta om vi gått vidare till finalomgången.

I svenskan har vi fått lyssna på- och sett många spännande intervjuer med båda öppna och stängda frågor. Ett stort tack till er föräldrar samt mor- och farföräldrar som hjälpt till med uppgiften och bjudit på er själva. Eleverna har också skrivit varsin tidningsartikel med rubrik, ingress som svarar på de journalistiska frågorna, brödtext, bild och bildtext. Jag kommer att bedöma artiklarna och ge feedback på vad som är bra och vad som kan utvecklas och därefter ska de skriva ytterligare en artikel utefter en given rubrik. Här är exempel på artikel:

Download (DOCX, 425KB)

I engelska har eleverna i par denna vecka sökt fakta om olika sevärdheter i USA och skrivit en faktatext om dessa. Text ihop med beskrivande bilder har satts upp på planscher som kommer att pryda väggarna i korridoren utanför vårt klassrum. I början tyckte eleverna det var svårt att förstå de olika texter de hämtade fakta från, men det har gått lättare efterhand och samtliga har visat ett stort intresse och engagemang. Några exempel på färdiga planscher:

På torsdag är det dags för terminens sista matteprov. Det gäller kapitel 3 som handlar om geometri. Förklaringar till olika begrepp finns på sidan 175 samt i rutan överst på s 166. Till de elever som vill träna extra har jag kopierat upp olika övningsuppgifter.

Läxor mm till vecka 48
Måndag 5/12 
Läxhjälp 14.00

Tisdag 6/12
Idrott

Onsdag 7/12
Läxhjälp 14.00
Sv: Diktamen + kunna stava ord med sj-ljud
No: s 70 = energiprincipen, s 71 = olika sorters energi, s 72 = all energi blir till sist värme, s 74-75 om elektricitet (strömkrets, sluten krets, vad elektricitet är, olika strömkällor, vilka ämnen som leder ström)

Torsdag 8/12
Idrott
Ma: Prov kap 3 Geometri

Fredag 9/12

Kommande aktiviteter mm
13/12             Lucia
14/12             Prov kristendomen
14/12             Innebandydisco
21/12             Julavslutning 8.00-12.20 Ingen lunch serveras denna dag, men vi äter en gemensam grötfrukost med skinkmacka kl 10.15. (Bussar går hem ca 12.30)

 

Det här inlägget postades i 5c Veckans info. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *