Amiralens arvinge

I 4b läser vi tillsammans boken Amiralens arvinge som är skriven av Chris Mould. Boken handlar om elvaårige Stanley Buggles som ärver en herrgård av en äldre släkting. Herrgården är ingen vanlig herrgård utan här händer en hel del konstigheter. Stanley undrar varför man måste vara inomhus före skymningen? Är det sant att en varulv är lös om nätterna och vad vill egentligen de skumma piraterna?

Mål bokläsning – Amiralens arvinge

Innan vi börjar läsa boken granskar alla noga framsidan och gissar vad den kommer att handla om.

20160207_193127

Därefter läser vi första kapitlet tillsammans och närläser och samtalar om vilka ledtrådar och varningar vi hittar i texten. Vad får vi veta och vad tror vi kommer att hända? När vi läst lite till börjar vi arbeta med person, plats och problem. Det innebär bland annat att vi  antecknar stödord allteftersom man får reda på mer om personerna och platserna i boken. Vi skriver också upp slutmeningarna i varje kapitel för att när boken är utläst titta närmare på hur boken är uppbyggd.

20160207_193155

Vi läser inte bara i skolan utan även hemma. Vi pratar om ord & uttryck, stavning, meningsbyggnad, innehållet, illustrationer, bildspråk, och bokens uppbyggnad. Vid läsning hemma får eleverna olika uppgifter att reflektera kring.

20160207_193047

När boken är färdigläst kommer vi jobba vidare med att samtala om vad som var det viktigaste som hände i boken? Här får vi ta ställning och argumentera för våra åsikter, både skriftligt och muntligt. Vi ska också med hjälp av bokens rubriker och slutmeningar skriva en kort sammanfattning av bokens händelser. Slutligen ska var och en reflektera och skriva om vad som händer efter att boken är slut.

Det här inlägget postades i Allmänt, Läsåret 2015/18, Svenska. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.