5a, Veckoinfo v 34

Veckoinfo, v34

Terminens första vecka börjar nu lida mot sitt slut. Den har varit intensiv, men så roligt att
få träffa alla igen! Vi har börjat bo in oss i vårt nya klassrum, men än har vi lite småplock kvar att göra. Eleverna väntar dessutom på att få sina elevskåp. När det gäller elevskåpen får varje elev kvittera ut en nyckel. Skulle nyckeln försvinna kan man få en ny mot en kostnad på 60 kr.

Fotograferingen är nu bokad till tisdagen den 6/9, kl 11.00.

Under veckan har vi startat upp med de olika ämnena. I svenska har vi börjat med en liten koll på vad eleverna kan om alfabetet, alfabetisk ordning, lång-kort vokal och skriva en argumenterande text. Utifrån elevernas förkunskaper kommer vi nu att fördjupa oss inom detta de kommande veckorna. Dessutom har vi precis startat upp med vår bok vi ska läsa tillsammans. Boken är ”Kensukes rike” och är skriven av den engelske författaren Michael Morpurgo. Eleverna kommer att få läsläxa med uppgifter till boken.

so:n har vi börjat jobba med Norden. Vi har bland annat samtalat om vilka länder som tillhör Norden, vilken världsdel Norden tillhör samt tittat på en film om Vårt älskade Norden.

Under matematiken började vi först med att arbeta med temperatur, termometer och medelvärde. Detta behandlas egentligen i bokens sista avsnitt. Men nu har vi fått en termometer på utsidan av vårt fönster, så temperaturen ska avläsas varje skoldag och sedan ska det räknas medelvärde för varje vecka. I slutet på terminen kommer vi sedan att redovisa resultaten med hjälp av olika diagram.
Dessutom har vi börjat jobba med första kapitlet, ”Stora tal”. Här börjar vi med att repetera olika tals platsvärde, för att sedan gå vidare med att repetera de fyra räknesätten. Några elever kände att det var lite knepigt att både läsa ut stora tal och att skriva dem. Ser ni stora tal, så fråga gärna ert barn om de kan läsa och/eller namnge de olika siffrornas platsvärde. Till exempel 345701 är 300000, 40000, 5000, 700 och 1 eller tre hundratusental, fyra tiotusental, fem tusental, sjuhundratal och ett ental.
Eftersom första kapitlet även tar upp multiplikation så kommer första läxan att vara uppdrag på elevspel.

engelska har Cissi börjat med det första kapitlet. Läxan är att läsa en av texterna s. 6-7, samt att repetera månaderna.

no:n har klassen tillsammans med Linda Roskvist börjat arbeta med avsnittet som handlar om Europas sista vildmark (fjällen).

Marino Valle hälsar att på musiken kommer de som uppstartsområde att jobba med musikens byggstenar, som att skilja på begreppen takt, rytm och puls. De kommer också att träna sång unisont, växelvis och kanon.
Marino träffar de även på bilden och där kommer de under några veckor på prova på olika tekniker.

Tillsammans med Christian Nektman och Carina Svenssom på slöjden kommer de ha som tema ”Köket”.

Info för vecka 35

Mån 29/8
Idrott

Tis 30/8

Ons 31/8
Idrott
So – kunna de nordiska länderna och huvudstäderna, kolla igenom begreppen.

Tors 1/9
Eng – träna på att läsa en av texterna på s 6-7. Repetera månaderna s. 65
Ma – elevspel

Fre  2/9
Redovisa sommarlovsböcker (de som är kvar)

Ha en trevlig helg,
Camilla & Katta

Det här inlägget postades i Läsåret 2015/18. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.