Författarbesök med Petrus Dahlin

Visst är det så att vi alla har haft lite tråkigt någon gång. Petrus berättade att hans författarskap kom sig av att han hade tråkigt och var nyfiken. Första boken handlade om lampor och berodde på att hans son var intresserad av lampor.

Petrus visar hur man kan göra när man ska skriva en rolig berättelse om en händelse på stranden och hur man kan skriva en kärlekshistoria. Båda berättelserna påminner om varandra, men de ser olika ut. De har början, problem, hinder och slut.
Ett stort TACK till Petrus. Du bjöd oss på många glada skratt och leende!

Frågor till Petrus Dahlin

Vad hade du för yrke tidigare?
Tidigare jobbade jag på en reklambyrå.

Har du alltid velat bli författare?
Nä, när jag var liten ville jag bli polis. När jag var liten hade vi inga böcker hemma. Däremot var jag mycket intresserad av att rita och att skriva serier.

Hur många böcker har du skrivit?
Jag har skrivit totalt 35 böcker.

Vilken av dina böcker är du mest nöjd med?
Jag tycker alla mina böcker är lika bra, men om jag måste välja så tycker jag nog att den boken jag skriver just nu är den bästa. När jag sedan är färdig med denna boken och jag börjar på en ny bok så blir den den bästa boken.

Hur kom du på berättelsen om Kalle Skavank?
Petrus hade skrivit böcker, främst för yngre barn. Förlaget frågade om Petrus skulle kunna skriva lättlästa böcker. Genom att titta på hur man skriver deckare och titta hur det ser ut i omgivningen började han sedan fantisera ihop berättelsen om Kalle Skavank. Tänk att Kalles kiosk finns i verkligheten!

Ungefär hur lång tid tar det för dig att skriva en bok?
När jag skriver en Kalle Skavank-bok så tar det ungefär tre månader. När jag ska skriva en deckare så börjar jag fundera på vilket är brottet, vem/vilka är skyldiga och ledtrådar. Jag gör tankekartor, kartor, teckningar, skriver lösa trådar om vad som ska ske och hur det ska sluta. Dessutom gör jag enkla teckningar på de olika personerna i boken och personbeskrivningar. Efter några veckor börjar jag sorterar och ta bort det som inte behövs. Jag sorterar upp i vilken ordning händelserna ska ske. Kör jag fast – vilket jag oftast gör så brukar jag gå tillbaka och läsa igenom det jag skrivit, tittar på tankekartan, gör något annat (t.ex. går och diskar). När jag gör något annat så jobbar hjärnan på egen hand och sedan är jag redo för att börja skriva igen. När berättelsen är klar läser jag igenom  och gör ändringar.

Hur kommer du på dina ledtrådar i dina böcker?
När det gäller ledtrådar, så måste man lura läsarna till att tro att någon annan än den riktige är skyldig.

 

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det här inlägget postades i Allmänt, Läsåret 2015/18. Bokmärk permalänken.

1 svar på Författarbesök med Petrus Dahlin

  1. Pingback: Veckoinfo 5c, 161118 | Femmorna på Klöxhult

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.