4a, Veckans info 210917

Äntligen tillbaka! Så roligt det var att få träffa klassen igen och återgå till det normala!

I NO arbetar vi vidare med tema ”Skogen” och den här veckan har vi tränat på att skriva en laborationsrapport och vi har också gjort ett experiment med ett av skogens bär, blåbäret. Vi testade hur blåbär kan ändra färg när man blandar det med olika ämnen. Vad händer med färgen när vi häller i citron, ättika, bakpulver, mjölk eller maskindiskmedel? Vad händer om vi tillsätter socker? Vi kom fram till att blåbär kan användas för att mäta hur surt (eller basiskt) något är eftersom det får ljusare eller mörkare färg. Vi kom också fram till att sött inte är motsatsen till surt eftersom blåbärets färg inte ändras alls när man tillsätter socker.

Klassen kommer att delta i ett projekt som heter ”Maker tour – Mot nya höjder”. Det är Region Kronoberg, Tekniska och Linneuniversitet har ett gemensamt projekt med syfte att öka elevernas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Det innebär att vi kommer att arbeta med olika kluriga utmaningar under framförallt elevens val. När man deltar i projektet får man även möjlighet att tillbringa en dag på IKEA Museum samt göra ett besök på Vetenskapshuset i Markaryd. Vi har in vårt besök på IKEA Museum redan på måndag nästa vecka, vilket ska bli jätteroligt. Då kommer vi att få en rundtur på muséet och sedan få prova på att vara möbeldesigners.  Besöket är bokat kl 10-14 och vi kommer att gå fram och tillbaka. Det innebär att vi kommer tillbaka till skolan först vid 14.30-tiden. De elever som ska med den tidiga skolbussen hem den dagen får skjuts tillbaka med pedagog så att de inte missar sin buss. Vi har även meddelat fritids att eleverna kommer lite senare. Om det är något annat barn som behöver vara tillbaka på skolan vid senast 14.00 så var vänlig meddela oss detta. Vi får mat med oss från skolan som vi äter på museet, men barnen behöver ha med sig en låda att äta ur och bestick. På torsdag börjar vi jobba med den första utmaningen och till det behöver eleverna ta med sig en 1-liters mjölk-, fil- eller yoggikartong.

Under nästa vecka kommer vi även arbeta med temat STOPP MIN KROPP!, vilket innebär att vi pratar om kroppen, känslor, gränser etc. Här hittar ni mer information kring temat.

Download (PDF, 95KB)

På fredag är det dags för terminens första matteprov och det är på kapitel 1 i Favoritmatematik. Målen för kapitlet är bland annat att kunna jämföra och storleksordna tal upp till 10 000, göra enkla beräkningar med hjälp av huvudräkning och algoritmer (uppställningar) i de fyra räknesätten samt använda prioriteringsregeln. Vill man repetera eller träna lite extra hemma kan man räkna Vad har jag lärt mig på s 50 och 51. Det är en slags sammanfattning av vilken slags uppgifter vi räknat med i skolan.

Vecka 39 kommer jag börja med terminens utvecklingssamtal, mer information och tider får ni via mail. Var vänlig återkom till mig så snart som möjligt med besked om den bokade tiden passar eller om ni önskar byta tid.

 

 Läxor mm till vecka 38
Måndag 20/9 Besök på Ikea museum kl 10-14.
Tillbaka på skolan senast 14.30. (Var vänlig meddela oss om ditt barn behöver vara tillbaka tidigare, så att vi kan ordna ev transport)
Ta med låda att äta ur och bestick.
Tisdag 21/9 Idrott
Onsdag 22/9 Sv – Läs kap 4 i Amiralens arvinge och gör uppgifter i läslogg
Läxhjälp 14.15-15.00
Torsdag 23/9 Idrott
SO- s. 40-43 om de första kristna kungarna
NO- Ta med en 1-liters kartong
Fredag 24/9 Ma – stencil (tabell 3,6,9)
Ma-prov kapitel 1
 

Planerade aktiviteter mm

Måndag 20/9 Besök på Ikea Museum kl 10-14 ”Demokratisk design”
Vecka 38 Temavecka: Stopp min kropp
Fredag 24/9 Ma-prov kapitel 1
Vecka 39-40 Utvecklingssamtal
Tisdag 5/10 Skolfotografering kl 10.00
Fredag 8/10 Teater em (OBS! Ändrat datum)
Vecka 41-47 Simning måndag och onsdag fm
Vecka 44 Höstlov
Torsdag 18/11 Studiedag
Torsdag 2/12 Besök på Vetenskapskapshuset i Markaryd
Måndag 20/12 Temadag: Internationella dagen för mänsklig solidaritet
Tisdag 21/12 Julavslutning

 

Det här inlägget postades i 6a Veckans info. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *