4a, Veckans info 211008

Nästa vecka startar simundervisningen. Eleverna i klass 4a åker till simhallen måndagar och onsdagar. Bussen avgår från skolan kl 08.10 på morgonen och beräknas vara tillbaka på skolan igen kl 09.40. Personal från skolan åker med eleverna, (måndagar: Micke och Oliver, onsdagar: Simon och Oliver) men själva simundervisningen sköts av personalen i simhallen. Elevstödjarna följer också med. När eleven klarar målen för åk 6 – 200 m varav 50 ryggsim – så ska eleven inte längre följa med och simma, utan vara kvar i skolan för undervisning. Detta pga personal ska kunna fokusera på att få större del av gruppen simkunnig och kunna fokusera mer på de barnen som verkligen behöver hjälp. Hela klassen följer dock med första gången.

Alla elever i Älmhults kommun har tillgång till inläsningstjänst. På inläsningstjänst kan man hitta de flesta läroböckerna vi använder här i skolan samt några skönlitterära böcker inlästa så att man kan lyssna på texterna. Jag har lagt in NO-boken och SO-boken i samtliga elevers bokhylla så att de kan hitta dem lätt. Eleverna loggar in med skolans mailadress (11______@utb.almhult.se) Lösenordet är det samma som till studentlitteratur.se (finns i deras läxmappar). Inläsningstjänst kan vara bra att använda om man tycker det är svårt att förstå när man läser på egen hand eller vill ha lärobokstexten uppe och samtidigt lyssna för att använda fler sinnen och lära sig bättre, men det kan också vara bra att använda om man är sjuk och inte har sina böcker hemma.

I engelska har vi fortsatt att arbeta med Storyline en lektion i veckan. Storyline är ett pedagogiskt arbetssätt där lärandet sker genom handlingen i en berättelse och som uppmuntrar eleverna att tala och kommunicera på engelska med sina klasskamrater och lärare. Handlingen utspelar sig runt en gata och eleverna har börjat med att skapa sig en karaktär som de har presenterat inför klassen. Därefter har de bildat familjer som ska flytta in i olika hus utmed gatan. Denna vecka har familjerna fått presentera sina hus och hängt upp dem längs gatan, som de gemensamt döpt till 5th Avenue. De fick sedan gå runt och träffa sina olika grannar, hälsa på varandra och presentera sina olika karaktärer för varandra. Under veckan har vi även tränat på olika klassrumsord och hängt upp lappar på olika ställen i klassrummet. Till nästa torsdag har eleverna fått i läxa att träna på orden hemma. De ska träna på att kunna översätta orden, veta vad de betyder, kunna uttala orden och kunna stava till dem. Till sin hjälp har de fått stenciler med ordremsor som de kan klippa isär och använda för att förhöra sig själva. Det engelska ordet står på ena sidan och det svenska på den andra sidan. De har även fått en bild av ett klassrum där orden finns utplacerade.

Här ser ni de olika familjernas hus:

Exempel på klassrumsord som vi hängt upp på olika ställen i klassrummet:

 

Vi fortsätter arbeta med multiplikation på matten och den här veckan har vi tränat på uppställning. Eleverna har fått några repetitionsuppgifter i läxa. Varje vecka gör vi ett multiplikationstest med 48 uppgifter, som eleverna har 5 minuter på sig att göra, och det märks att klassen blivit betydligt säkrare på multiplikationstabellerna när man jämför resultaten för de olika veckorna. Den första veckan (v 36) låg klassens medel på 25 poäng och den här veckan hade deras medelvärde ökat till hela 40 poäng!

Här kommer även några klipp där eleverna hittat olika lösningar på att få ett föremål att röra sig uppåt och motverka gravitationen utan att vidröra föremålet med någon kroppsdel, vilket var en av utmaningarna som vi arbetat med i Mot nya höjder. Vi har även testat på jonglering, vilket var ganska klurigt!

https://youtu.be/nAOL2NS9zRc

https://youtu.be/8H7wbdYQmks

https://youtu.be/y7gHemVedCM

https://youtu.be/3aEQXH9vutQ

https://youtu.be/6cQZrZg43E0

Idag har vi varit och tittat på en mimföreställningen i skolbiblioteket. Några elever i klassen fick även medverka i själva föreställning vid några tillfällen och i slutet fick alla prova på lite mimskådespel. Det var väldigt uppskattat av klassen och det blev många skratt.

Fritids anordnar Halloweendisco på fredag i vecka 43.

 Läxor mm till vecka 41
Måndag 11/10 Simning fm
Läxhjälp 14.15
Tisdag 12/10 Idrott
Onsdag 13/10 Simning fm
Sv – Läs kap 7 ”I kikaren” i Amiralens arvinge och gör uppgifter i läslogg (kopia på uppgifter nedan)Läxhjälp 14.15
Torsdag 14/10 Idrott (inne)

Eng – classroom words (stencil i läxmappen för att träna på att översätta och kunna stava orden)

Fredag 15/10 Ma – stenciler multiplikation
 

Planerade aktiviteter mm

 

Vecka 41 Utvecklingssamtal
Vecka 41-47 Simning måndag och onsdag fm
Vecka 44 Höstlov
Torsdag 18/11 Studiedag
Måndag 29/11 Besök på huvudbiblioteket
Torsdag 2/12 Besök på Vetenskapskapshuset i Markaryd
Måndag 20/12 Temadag: Internationella dagen för mänsklig solidaritet
Tisdag 21/12 Julavslutning

Download (DOCX, 16KB)


Download (DOCX, 821KB)


Download (PDF, 103KB)


Download (PDF, 73KB)

 

Det här inlägget postades i 6a Veckans info. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *