5a, Veckans info 220923

Först och främst vill jag tacka alla föräldrar som kom till föräldramötet. Det var väldigt trevligt att få träffa er alla! Ni samarbetade verkligen och hade många bra diskussioner under de kooperativa övningarna. Eleverna tyckte det var kul att höra era gruppnamn dagen därpå. Ni som inte kunde komma kan se en liten del av det som diskuterades här:

Alla föräldrar får gärna skicka/uppdatera sina mailadresser till helena.fernegard@gmail.com (Elins mamma) så samlar hon alla mailadresser i en kontaktlista. 

I tisdags arbetade eleverna med den kooperativa övningen “Sant eller falskt?” på NO-lektionen. Axelkompisarna fick ett antal lappar med påståenden om Blod och hjärta respektive Kroppens reningsverk och försvar. De fick tillsammans diskutera om påståendet var sant eller falskt och sortera lapparna.

I torsdags använde vi oss av strukturen “Karusellen” (den som ni föräldrar fick prova på föräldramötet) för att samla idéer inför en skrivuppgift i svenska. Eleverna fick en bild av en bro framför sig och sedan skulle de tillsammans i par fantisera kring vad man skulle kunna uppleva med sina olika sinnen om man befann sig på platsen. Vi samlade alla idéer kring vad man skulle kunna höra, se, känna etc på olika papper.  När vi samlat idéer skulle var och en skriva en miljöbeskrivning på datorn. Det blev riktigt bra miljöbeskrivningar som gav helt olika intryck. Några skräckfyllda berättelser, några hade feelgood-känsla medan andra blev fantasyberättelser.

Vill påminna om att det är dags för vaccination på tisdag förmiddag nästa vecka.

På fredag har eleverna SO-prov “Ekonomi”. De har ett antal begrepp i sin anteckningsbok som de ska träna på. Samma begrepp med förklaringar finns även på ett papper som de har fått av Patrik (se kopia nedan)

Idrottslärare Micke hälsar att klassen kommer att ha idrott inomhus från och med nästa vecka.

Fredag 30/9 kommer klassen att ha vikarie under mina lektioner, eftersom jag ska delta i en internationell lärarkonferens i Stockholm “Nobel Prize Teacher Summit”, där lärare från hela världen träffar olika Nobelpristagare och forskare.  Vi är fyra lärare från skolan som åker dit tillsammans. Deltagandet på konferensen är ett pris i en utlottning bland de som varit med i “Mot nya höjder-projektet”. Vi ser fram emot denna spännande upplevelse!

Läxor mm till vecka 39

Måndag 26/9

Tisdag 27/9
Ma – alla tabellerna (stencil att träna på)
Vaccination kl 8-12
Idrott inomhus

Onsdag 28/9
Eng – glosor kap 5 (se nedan) (Kamars grupp kan välja ut ca 10 av  glosorna att träna)

Torsdag 29/9

Fredag 30/9
SO-prov “Ekonomi” (Kunna begrepp på stencil)
Sv – läsförståelse “Spara energi”. Svara på frågorna i skrivboken. Var noga med att svara med hela meningar och använda stor bokstav och skiljetecken på rätt ställen.

Kommande aktiviteter mm
27/9               Vaccinering HPV
30/9               SO-prov “Ekonomi”
6/10               Bokpresentation inför författarbesök v 47
6/10               NO-prov “Kropp och hälsa”
28/10            Första hjälpen-dag
v 44               Höstlov
10/11             Besök på Vetenskapshuset, Markaryd
17/11             Studiedag
v 47               Författarbesök

Mattestencil alla tabeller:

Download (DOC, 87KB)

So-begrepp:

Download (DOCX, 281KB)

Engelska-glosor:
wall – mur
They are coming – De kommer
He runs up – Han springer upp
stairs – trappor
at the top – på toppen
They stop running – De slutar springa
He looks up – Han tittar upp
He looks down – Han tittar ned
high up – högt uppe
What now? – Vad händer nu?
nights – nätter
they watch – de tittar på
they wait – de väntar
they talk – de pratar/diskuterar
come down – komma ned

Det här inlägget postades i 6a Veckans info. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *