5a, Veckans info 230113

Vad roligt det var att få träffa klassen igen efter jullovet! Det blev ett lite konstigt avslut innan jul, eftersom jag var hemma sjuk ett par omgångar och även var borta sista skoldagen. Jag är dock väldigt glad att jag lyckades vara med under luciatåget som var fantastiskt fint. Tack till hela klassen och er föräldrar för julpresenten som stod och väntade på mig när jag kom tillbaka! Ella och Katta tackar också!

Den här terminen hälsar vi Adam hjärtligt välkommen till klassen och ser fram emot att lära känna honom! Under den första skolveckan har vi tittat tillbaka på 2022 med hjälp av Lilla Aktuellts nyårskrönika samt startat upp flera nya arbetsområden. I svenska har vi börjat läsa en gemensam bok, “Kensukes rike”. Jag har högläst första kapitlet i skolan och vi har pratat en del om innehållet för att alla ska komma in i handlingen. Till torsdag nästa vecka ska eleverna läsa kapitel 2 och 3 hemma samt svara på några frågor om innehållet. (Kopia nedan) Hjälp gärna era barn med att dela upp läsningen över veckans dagar, så att de inte sparar allt till sista dagen för då blir det tufft att hinna med allt. De elever som varit frånvarande/lediga denna vecka behöver ev. även stöd med att läsa kapitel 1 hemma, så att de kommer in i handlingen.

Vi har även påbörjat arbetsområdet “Berättande text – deckare” i svenska genom att diskutera vad som kännetecknar en deckare samt läsa första delen i en deckarberättelse. Under dagens lektion började vi arbeta med personbeskrivningar och pratade om inre och yttre personlighetsdrag hos huvudpersonerna.

Klassen har fått en ny mattebok för terminen (Favorit matematik 5b) och första området handlar om “Bråkform, decimalform och stora tal”. Den här veckan arbetade vi med s. 6-7 och 10-11. Om man inte hann med uppslagen under lektionstid blir det läxa att göra klart till nästa fredag. Alla elever har även fått ett kopieringsunderlag i läxa (1a/b) där de ska göra en av sidorna, de väljer själva vilken.

I engelska tittar vi vidare på serien Max’s movie vid ett tillfälle varje vecka. Vi har även börjat med kap 12 i eng-boken och arbetar vidare med det under nästa vecka.

I SO meddelar Patrik att klassen kommer att läsa historia och arbeta med Vasatiden fram till sportlovet. De kommer att ha läxor till fredagarna.

I NO fortsätter vi med arbetsområdet “Energi” ytterligare någon vecka för att repetera och befästa det vi lärt oss. Därefter kommer vi att börja med teknik.

I åk 6 kommer eleverna att börja med moderna språk (spanska, tyska, franska) och det är nu dags att välja vilket av språken man vill läsa. Klassen har idag fått med sig hem ett informationspapper och en språkvalsblankett hem. Vi har också tittat på en kort informationsfilm som några språklärare spelat in. Om man vill titta på den hemma så hittar ni den på https://www.youtube.com/watch?v=X6YpvBX_QJs. I början av filmen sägs att det är lektion i moderna språk en gång per vecka, men ämnet har fått mer undervisningstid så det är ändrat till två gånger per vecka. Senast den 31 januari ska  den påskrivna valblanketten lämnas till mentor.

Läxor mm vecka 3

Måndag 16/1
Läxhjälp 14.15

Tisdag 17/1

Idrott


Onsdag 18/1

Läxhjälp 14.15
Ma: kopieringsunderlag 1a/b

Torsdag 19/1
Uttagning till ”Vi i femman”
Sv:  läsläxa Kensukes rike
 
Fredag 20/1
So:
frågorna på s. 44
Ma: gör klart förra veckans uppslag (s. 6-7+10-11)
Idrott

Kommande aktiviteter mm
31/1                  Besök på Ikea museum – demokratisk design “Är plast alltid kasst?”
31/1                  Senast lämna in språkvalsblanketten
1/2                    Studiedag
2/2                    Skolinspektionens enkät görs med eleverna
v 8                     Sportlov
10/3                  Studiedag
v 14                   Påsklov
19/5                  Lovdag
31/5                  Vetenskapshuset, Markaryd
5/6                    Lovdag
16/6                  Skolavslutning

Det här inlägget postades i 5a Veckans info. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *