5b, Veckans info 2023-01-13

Hej,

Efter ett välbehövligt, men regnigt jullov är vi åter på igång och har påbörjat en del nytt. Axel och jag vill även passa på att tacka för julgåvan.

I svenska har vi börjat jobba med berättande text, se måldokumentet. Vi har pratat om vad som kännetecknar en deckare, hur den är uppbyggd och även fått bekanta oss med både Gömstället och MFIA och mysteriet i skejtparken.

I matten har eleverna fått den nya matematikboken, Favoritmatematik 5B, och vi har börjat jobba med det första området. I avsnittet Från bråkform till decimalform repeterar vi positionssystemet och även lära oss mer om tusendelar. Några upplevde att detta var lite knepigt. Läxan till nästa tisdag är därför ett repetitionspapper. Eleverna väljer om de gör en, båda eller delar av båda sidorna.

Även i so byter vi område till historia och nu fokuserar vi på Vasatiden. Vi har funderat kring vad som idag finns som hör ihop med Vasa och även repeterat lite om medeltiden. Hur styrde man länderna då? Vad var Kalmarunionen? Vilka länder var med i Kalmarunionen? Vem var drottning Margareta? Vem var Gustav Eriksson? Vi har även tittat på en film som repeterade lite av detta och om Stockholms blodbad.

På bloggen har Nathanael publicerat målen för nästa område i musik. Denna gång ska de jobba med blues. De kommer få en historisk tillbakablick, samt skapa och spela blues.

Idag har eleverna fått med sig ett informationspapper och en språkvalsblankett om vilket modernt språk, som de önskar studera under kommande läsår. Tanken är att man läser detta språk i minst fyra år.
Tillsammans tittade vi även på en kort informationsfilm där några språklärare spelat in. Det kan vara bra om ni även tittar på den tillsammans hemma. I början av filmen sägs det att i 6:an har man en lektion i moderna språk, men ämnet har fått mer undervisningstid så därför kommer eleverna ha språkval vid två tillfällen per vecka. Klippet hittar ni här
https://www.youtube.com/watch?v=X6YpvBX_QJs
Senast den 31 januari ska den påskrivna valblanketten lämnas åter till mig. Tänk på att båda vårdnadshavarna ska skriva på blanketten.

Läxor mm till vecka 3

Måndag 16/1
Läxhjälp 14.00

Tisdag 17/1
Ma:
Stencil 1a/1b
Idrott inne

Onsdag 18/1
Läxhjälp 14.00

Torsdag 19/1
Uttagning till Vi i Femman

Fredag 20/1
Idrott
– inne



Kommande aktiviteter mm

19/1               Uttagningen till Vi i Femman
24/1               Demokratisk design, IKEA museum
31/1               Sista dagen att lämna in språkblanketten
1/2                 Studiedag
3/2                 Skolinspektionens enkät görs med eleverna
14/2               Prov; Matte kap 1
v.8                 Sportlov
10/3               Studiedag
v.14               Påsklov
19/5               Lovdag
25/5               Vetenskapshuset, Markaryd
5/6                 Lovdag
16/6               Skolavslutning

Det här inlägget postades i 6b Veckans info. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *