Science City, Växjö Konserthus

Måndagen den 16 september tog vi bussen in till Växjö Konserthus, som för dagen hade omvandlats till ett stort experimenthus, vars fokus var teknik och naturvetenskap. Konserthusets foajé hade blivit en mässa där vi fick gå runt och titta och prova på olika moment.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Volvo Construction Equipment är ledande inom branschen, inte minst inom hållbarhet och innovation. Där fick vi testa olika aktiviteter. Både att styra olika radiostyrda fordon, med hjälp av VR-glasögon se hur en dumper ser ut under skalet och även testa deras simulator. I den fick vi testa att köra en dumper.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Växjö kommun & Växjö Energi visade upp sitt hållbarhetsarbete och vi fick även möjlighet att ta reda på hur fjärrvärme produceras på Sandviksverket. Detta genomfördes genom ett virtuellt studiebesök med hjälp av VR-glasögon.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Wasaskolan i Tingsryd visade upp sin 3D-skrivare och vi kunde även titta närmare på hur dessa fungerar.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Hos Vida AB fick vi uppleva den svenska skogen. Vi fick lära oss mer om hur det fungerar på ett sågverk och vad skogen har för möjligheter, samt dess kraft för att lösa framtidens klimatutmaningar. Även här fick vi testa på en simulator, men denna gången fick vi köra i skogen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

När vi besökte Combitech fick vi lära oss mer om vikten av att störningssäkra olika signaler. Eleverna fick testa att köra radiostyrda bilar. En av dessa var vanlig, medan den andre kom från Combitech. Efter en stund sattes en störning in och då körde den vanliga lite som den ville, medan Combitechs inte påverkades. Detta är en teknik som utvecklas inför kommande självkörande bilar.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Även Linnéuniversitetet var på plats och hos dem fick vi testa på olika spännande experiment, som att bygga olika konstruktioner med hjälp av spagetti och marshmallow.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Wexiödisk var också där och hos dem fick vi möjlighet att se på insidan hur det fungerar i en diskmaskin.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Profilgruppen Extrusions visade hur en strängpressning går till. I vanliga fall används aluminium, men just idag använde vi kakdeg.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Hos Alutrade var vi välkomna in för att böja, vrida och känna på olika aluminiumprofiler. Dessutom fick vi lära oss om varför materialet beter sig som det gör. Vi fick lära oss hur en aluminiumprofil skapades och vi fick även testa vår pricksäkerhet med en aluminiumklubba.

Willo AB erbjöd möjlighet att få kika på små och komplexa detaljer i mikroskop, men man fick även prova på att svarva själv. Fina äppelringar blev resultatet.

Hos Bergendahlska gården kunde man testa på att vara DJ.

Hos IV Produkt kunde vi få se hur ett luftbehandlingsaggregat fungerar. Vi fick även prova att kasta in en boll i luftströmmarna ovanför aggregatet och se om vi kunde får bollen att sväva.  Det fanns också möjlighet att titta på modeller i CAD program och prova lyckan på lyckorotorn.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Maker tour – mot nya höjder fanns också på plats. Här kunde man testa att programmera.

Både Teknikum  och Kungsmadsskolan fanns också på plats.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Hur många är vi egentligen?

Dessutom fick vi vara med om rymdföreställningen “Gravitation – Nej tack!”. Maketour – Mot nya höjder och Tekniska museet visade sin spännande rymdshow.

Det här inlägget postades i 5a veckobrev, 5b veckobrev, 5c veckobrev, Allmänt, Mot nya höjder!, NO. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Science City, Växjö Konserthus

  1. Pingback: 5b, Veckobrev 2019-09-20 | Femmorna på Klöxhult

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *